Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kitelepítésre emlékeztek
A megemlékezésen a város nevében Barcza Attila és dr. Farkas Ciprián koszorúzott Fotó: Griechisch Tamás

A kitelepítésre emlékeztek

| Munkatársunktól | Városi hírek

Hetvenhárom évvel ezelőtt nyolcezer német polgárt telepítettek ki Sopronból. Az évfordulón az evangélikus templom melletti emlékműnél tartottak megemlékezést.

– A megemlékezést a hetvenhárom évvel ezelőtt történt események érintettjeinek jelenlétével már nem nagyon tudjuk megtartani, ugyanis ők a legjobb esetben is elmúltak már nyolcvanévesek – mondta Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Gondolnunk kell most azokra az anyákra, apákra, testvérekre, rokonokra, akik sajnálatos módon már nem lehetnek itt velünk. A feladatunk a megemlékezés mellett éppen ezért az emlékeztetés is. A Németországba kitelepítettek leszármazottainak is fontos, hogy tudják: itt vannak a szüleik gyökerei. 

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: a családoknak, közösségeknek szembesülni kellett azzal az élethelyzettel, amelyik talán a legkegyetlenebb a világon, búcsút kellett venniük a felépített életüktől, a szülőhazájuktól.

– Ha a kitelepített németek mindazt magukkal vitték volna, amit ők és az őseik letelepedésük óta a város gazdaságához, kultúrájához, hagyományaihoz hozzáadtak, ma Sopron nem lenne az a város, mint aminek ismerjük és amire büszkék vagyunk – fejtette ki dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, tanácsnok. – Kiváló példa erre az 1921-es soproni népszavazás is. A városunkban élő németek szavazata is kellett ahhoz, hogy Sopron magyar maradhasson. A magyar kormány és Sopron városa kiemelten támogatja a német nemzetiséget. Az Országgyűlésben az anyanyelvén szólalhat fel az önkormányzatuk szószólója, városunkban pedig nemzetiségi óvoda, iskola is működik.

A megemlékezés végén „A soproni németek kitelepítése 1946” nevű emlékműnél a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait. 

Felolvasó bemutató: A megemlékezés után az evangélikus templom dísztermében Frank Ildikó, Andreas Kosek, Ágoston Zoltán közreműködésével színházi bemutatót tartottak: ­Balogh Róbert „Ich habe nichts mehr zu suchen” című írását olvasták fel. A darab lényege, hogy ötven év után egy faluban, egy harangavatási rendezvény során újra találkozik két lakos, akik hajdanán szerelmesek voltak egymásba, de mindkettejüket kitelepítették. A felolvasást magyarországi német zenével fűszerezték, fellépett Baranyai Konrád.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek