Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A kommunizmus áldozataira emlékeztek
A hozzátartozók részéről Vörös Istvánné, valamint Vörös Ákos koszorúzott Szántó Róbert sírjánál Fotó: Pluzsik Tamás

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

| Huszár Judit | Városi hírek

Koszorúzással, csendes főhajtással és konferenciával emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól Sopronban.

Február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja – erről még 2000-ben fogadott el határozatot az Országgyűlés. A hagyományoknak megfelelően idén is megemlékezést tartottak Sopronban: a város vezetése először koszorút helyezett el a gulág emléktáblánál a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön falán, majd a Szent Mihály-temetőben folytatódott a csendes főhajtás. Itt Szántó Róbert főhadnagy sírjánál rótták le kegyeletüket a résztvevők, emlékező gondolatokat mondott Vörös Istvánné, Szántó Róbert unokahúga. Az idei rendezvénynek különleges apropót adott, hogy éppen 100 éve végezték ki (tárgyalás nélkül) Szántó Róbertet és Fennesz Rezsőt, a vörösterror soproni áldozatait. 

A megemlékezés a Liszt-központban konferenciával folytatódott, amelyen részt vett dr. Fodor Tamás polgármester, önkormányzati képviselők, intézményvezetők, hozzátartozók.

Köszöntő beszédében a polgármester felelevenítette a kommunista diktatúra legsötétebb időszakait, dr. Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja Emlékezetpolitika és feledtetés címmel tartott előadást. Dr. Soós Viktor Attila történész A tanácsköztársaság egyházellenes intézkedésiről és Szemelliker Antal (fülesi plébános, akit Sopronban végeztek ki 1919-ben) sorsáról beszélt, dr. Suslik Ádám, a soproni levéltár munkatársa pedig Szántó Róbert és Fennesz Rezső mártírok tragédiáját ismertette. 

Jelkép

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben február 25-én a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljesen jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol 8 évet töltött fogságban. Az eset a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált.

Kapcsolódó cikkek