Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A konyhában zajlik az élet
Szarka Gyula rendszeresen fellép Sopronban, az Ének a konyhából című albumát bemutatta a szüreti napokon is. Fotó: Filep István

Szarka Gyula hiánypótló gasztronómiai lemezt adott ki

A konyhában zajlik az élet

| Kóczán Bálint | Városi hírek

A Sopronhoz sok szállal kötődő Szarka Gyula a gasztronómia örömeiről énekel. Az Ének a konyhából albumon jókedvű dalok mutatják be a magyar konyha gyöngyszemeit. A lemezt október 8-án az országos mezőgazdasági és élelmiszer-ipari kiállításon is bemutatja.

A több mint ezeréves magyar konyhaművészet a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, amely gazdag, egyedi, változatos, kreatív és karakteres ízvilággal büszkélkedhet. Szarka Gyula új, Ének a konyhából című lemezének célja, hogy zenében kifejezve, humorral fűszerezve mutassa be a magyar gasztronómiát, amelyre méltán lehetünk büszkék. Ebben a felfogásban ezt a témát még nem dolgozták fel, tehát hiánypótló az alkotás.

– Ha reggel kinyílik a szemünk, az első utunk a konyhába vezet – kezdte a zenész. – Főzzük a kávét, tervezzük a napot, családi kupaktanácsot tartunk, pörlekedünk, megbékélünk, fontos döntéseket hozunk. A konyhában zajlik az élet. Közben fő a leves, sül a hús, készülnek a finom falatok. Mert főzni öröm, enni gyönyörűség! Naponta sok ezer konyhában lobban fel a tűzhelyek lángja, és kezdődik a varázslat. Konyha az egész világ, és szakács benne minden férfi és nő – mondhatnánk Shakespeare után szabadon.

Szarka Gyula szerint eszik az egész világ: ki csak ezt, ki csak azt, ki pedig mindent, ő inkább utóbbi csoporthoz tartozik. – Hosszú utazásaim során zenésztársaimmal a zenekari buszban zötyögve többfogásos ebédeket főztünk és ettünk meg, persze csak fejben, a képzelet szárnyán. Mert az ételről beszélni hasznos és tanulságos időtöltés, na, meg kellemesen étvágygerjesztő is. Ezért úgy döntöttem, hogy írok néhány jókedvű dalt erről a csodáról, melynek így vagy úgy, de mindenki a részese.

A Kossuth-díjas művész évek óta dolgozik a Soproni Petőfi Színházban: most írja Somogyváry Gyula És mégis élünk című regényéből készülő táncmű zenéjét, amelynek bemutatóját november végén tartják a teátrumban. A centenáriumra írt művet a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar játssza a színpadon és önállóan is.

Az Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékhoz szintén Szarka Gyula írta a zenét, a népszerű Ghymes együttessel pedig már több ízben fellépett a leghűségesebb városban. 

Közel 10 éve Sopronban: Szarka Gyula már 2012 nyarán, ­Pataki András kinevezésekor csatlakozott zeneszerzőként a soproni társulathoz. Az elmúlt közel egy évtizedben számos produkcióban dolgozott. 

Kapcsolódó cikkek