Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A látás hónapja
Seifert Brigitta optometrista szerint mindenkinek érdemes legalább kétévente ellenőriztetnie a látását. Fotó: Németh Péter

A látás hónapja

| Madarász Réka | Városi hírek

Az éles látás mindenkié – ez a szlogenje az idei látás hónapjának. Októberben mindenképp érdemes felkeresni az optikákat, most a látásellenőrzés díjtalan.

A nem megfelelő látásélesség nemcsak balesetveszélyes, hanem fárasztó is: szempirosságot, -szárazságot és fejfájást is okozhat.

– Gyakori, hogy akik látásromlásra panaszkodnak, már jó ideje küzdenek a problémával – kezdte Seifert Brigitta optometrista. – Ha valakinek nincs panasza, akkor is érdemes évente–kétévente ellenőriztetnie a látását, ugyanis sokszor a romlás fokozatos. Az emberek gyorsabban észreveszik, ha közelre nem látnak jól, pedig előfordulhat, ezt a távolra látás romlása okozza.

Szerencsére egyre kevesebben ódzkodnak a szemüveg viselésétől, hiszen divatos kiegészítő is lehet.

– Vannak, akiket zavar a szemüveg és a párásodása. Nekik ajánlott a kontaktlencse, az viszont ugyancsak a vizsgálat során derül ki, hogy illeszthető-e lencse az adott szemre – folytatta Brigi. – A korszerű lencsék már multifokális kivitelben is hozzáférhetőek.

Általánosan elterjedt az a tévhit, hogy kis dioptriaszámmal felesleges elkezdeni a szemüveg viselését.

– A szemüveg korrigálja a látást. Elképzelhető, hogy egy fél dioptria valakinek 10 százalékot, másnak negyvenet javít a látásán, vagyis nem a dioptriaszám számít – zárta szakember.

A legtöbb optikában már online is lehet időpontot foglalni látásellenőrzésre. 

Kapcsolódó cikkek