Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A leghűségesebb város
A városháza dísztermében szombaton, a hűség napi ünnepségen adták át a rangos kitüntetéseket. Fotók: Filep István

„A Civitas Fidelissima elvitathatatlanul az identitásunk részévé vált”

A leghűségesebb város

| Munkatársunktól | Városi hírek

– A mi legnagyobb erőnk a közösségben rejlik – mondta a hűség napi kitüntetések átadásakor dr. Farkas Ciprián polgármester. A 101 évvel ezelőtti történelmi eseményekre a hagyományoknak megfelelően koszorúzásokkal, néma főhajtással is emlékeztek.

Koszorúzás és főhajtás

1921. december 14. – sorsfordító nap, soproniságunk, a nemzethez való hűség ünnepe. Sopron és nyolc környező település lakossága ekkor döntött népszavazáson arról, hogy Magyarországhoz tartozzon. Az első Orbán kormány 2001-ben december 14-ét a „hűség napjává” nyilvánította.

A hagyományoknak megfelelően idén is csendes főhajtással és koszorúzással kezdődött a megemlékezések sora december 14-én. Sopronyi-Thurner Mihály, a népszavazás polgármestere sírjánál helyezték el a tisztelet virágait Sopron vezetői, valamint a helyi intézmények képviselői. Ezután a Hűségkapunál, illetve Sopronyi-Thurner Mihály Fő téri szobránál folytatódott a program. Dr. Farkas Ciprián polgármester, Csiszár Szabolcs és dr. Simon István alpolgármester, Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője, a népszavazásban érintett települések vezetői, valamint helyi intézmények képviselői helyezték el koszorúikat.


Átadták a városi elismeréseket

A városháza dísztermében szombaton tartották a hűség napi ünnepségsorozat legfontosabb eseményét – ekkor adták át a városi kitüntetéseket.

– Minden nehézség, mely minket, magyarokat és soproniakat ért, lehetőséget teremtett arra, hogy újult erővel, felemelt fejjel és hittel dolgozzunk a hazánkért, az otthonunkért és nem utolsó sorban: egymásért. Mert a mi legnagyobb erőnk a közösségben rejlik – hangsúlyozta beszédében dr. Farkas Ciprián polgármester. – E közösség szelleme és ereje mutatkozott meg 1921-ben is. Százegy esztendő után is a szívünkben és a lelkünkben érezzük a hűséget, a bátorságot, a hazafiságot. Azt a történelmi pillanatot, mely azóta is elválaszthatatlan tőlünk, soproniaktól. A Civitas Fidelissima elvitathatatlanul az identitásunk részévé vált. De ez nemcsak egy érdem, hanem felelősség is egyben. Arra kötelez bennünket, hogy soha ne engedjünk az igazságtalanságnak, a saját érdekeink és szuverenitásunk lábbal tiprásának. Azért dolgozunk, hogy Sopron fejlődése a jövőben is töretlen maradjon. Ez a város, ez a soproni családok érdeke. Meggyőződésem, hogy összefogással és közös erővel a jelenlegi kihívásokon is úrrá leszünk.

Az elismeréseket dr. Farkas Ciprián, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs, valamint Barcza Attila adta át.

Az idei díjazottak

2022-ben a Sopron díszpolgára címet dr. Fodor Tamás korábbi polgármester kapta. Pro Urbe díjban dr. Kárpáti György háziorvos, Civitas Fidelissima díjban prof. dr. Bartha Dénes egyetemi intézetigazgató és a GYSEV Zrt. részesült. Kovács Tibor lett az idei Wälder József-díjas, a Sopron Kultúrájáért díjjal Nemes András munkáját ismerték el. Az Ifj. Flandorffer Ignác-díjat Bausz Gyula Lajos kapta, míg Sopron Kiváló Pedagógusa Dukkonné Horváth Márta és Páderné Bokor Éva lett. A Humanitas díjat Horváthné dr. Sütő Teréz, a Dr. Király Jenő-díjat dr. Freyler Erzsébet érdemelte ki. Úr Csabát Sopron Sportjáért díjjal tüntették ki, a Sopron Ifjú Tehetsége díjat Moser Barnabás, a Sopron Szolgálatáért díjat pedig Péter Csaba vette át.

Sopronért Emlékéremben részesült dr. Bakody Gyula, dr. Baráz Sándor Tivadar, Bók Mihály, dr. Gerencsér Kinga, dr. Hofman Erzsébet, Marton Ferenc, Molnár Balázs, a Soproni Szociális Intézmény Ikva Idősek Otthona, a Soproni Tigrisek Sportegyesület, ­Sütő Ildikó, Szőcs Géza, Timár Béla, Tóth László, ifj. Vránich István és Zách Zoltán Ferenc.

A kitüntetetteket Barcza Attila köszöntötte a városházán.


Ünnep a Hűségzászlónál

A hűség napi ünnepségsorozat a Hűségzászlónál zárult. Itt dr. Farkas Ciprián köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Fodor Tamás mondott ünnepi beszédet.

– A hűség napját nemcsak Sopronban ünnepeljük, hanem mindenhol megemlékeznek róla, ahol magyarul beszélnek. A hűség napja nekünk Sopronban a haza, a nemzet és a város szeretetét jelenti – hangsúlyozta Sopron idei díszpolgára.

A beszédek után Barcza Attila, dr. Farkas Ciprián, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs, valamint dr. Fodor Tamás közösen helyezte el a hűségkoszorút.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek