Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A legszelesebb város
Sopronban januárban 17, februárban 18 napon volt viharos a szél – az erről szóló diagrammokat mutatja Kiss Márton (jobbra fent).

A soproni légmozgásnak elsősorban domborzati okai vannak

A legszelesebb város

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Sopronban mindössze egy-egy olyan nap volt januárban és februárban, amely a meteorológia szerint nem volt szeles. Közös volt az is ezekben a hónapokban, hogy mindegyikben mértek városunkban közel 100 kilométer/ órás széllökést.

„Sopronban vagy fúj a szél, vagy esik az eső, vagy harangoznak” – idézte az ismert állítást Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat Soproni Meteorológiai Obszervatóriumának észlelőhálózati koordinátora. – Sopron az ország legszelesebb városa. A meteorológiában szeles napról akkor beszélünk, ha a napi legerősebb széllökés eléri vagy meghaladja a 36 kilométer/ órát. 2021-ben 242, 2020-ban 238, 2019-ben 261 ilyen napot rögzítettünk városunkban, miközben Szombathelyen 142-őt, 139-et és 157-et. A soproni szélnek domborzati okai vannak. Városunk az Alpok északi oldalán helyezkedik el, és a Kárpátok vonulatai távol vannak tőlünk. Így a jellemző északnyugati áramlás szabad utat talál a hegyek közti medencében. Ugyanez igaz fordított esetben is, délkeleti irányból pedig a Kisalföld felől fújó szél tud jelentősen megerősödni.


Az elmúlt évek legerősebb széllökése a 2017. augusztus 10-i zivatarhoz köthető, amikor 137,2 kilométer/ órás értéket mértek a szakemberek. Az idei év eleje is hozott figyelemre méltó adatokat. Januárban 17, februárban 18 napon fordult elő viharos széllökés, és egy-egy nap volt csak, amikor nem beszélhettünk szeles időjárásról. A legerősebb széllökés januárban 96,5 kilométer/ órás volt, 17-én, míg február 7-én 92,2 kilométer/ órás ostromolta a várost.


– Megyénkben évente átlagosan 300 esetben vonulnak a tűzoltók viharkárok miatt – emelte ki Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados, a Győr–Moson–Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – 2022-ben 50 esetben riasztották a tűzoltókat a soproni katasztrófavédelmi kirendeltség működési területén viharkárokhoz. Január közepén és végén is volt viharos szél, amikor megyeszerte vonulniuk kellett a tűzoltóknak. Sok esetben útra dőlt, forgalmi akadályt jelentő fákat kellett eltávolítani, de többször előfordult, hogy a tetőt bontotta meg a viharos szél.


A szóvivő kiemelte: ahová az OMSZ narancs figyelmeztetést ad ki, ott szinte biztos, hogy számíthatunk az előre jelzett jelenségre.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat hazánkban 130 mérőállomáson figyeli a szelet. A szervezet az aktuális adatok mellett a közelgő veszélyt is nagy gonddal értékeli. A weboldalán folyamatosan frissülnek a figyelmeztető előrejelzések és a riasztások.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek