Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A mentők jutalmazása
Horváth Vivien, a mentőállomás februárban kinevezett vezetője és Kiss Gábor mentőgépkocsi-vezető. Fotó: Filep István

A járvány miatt megduplázódott az esetszám Sopronban is

A mentők jutalmazása

| P. Horváth László | Városi hírek

Városunkban hagyomány, hogy a mentők napja alkalmából a soproni állomás dolgozóit megjutalmazza a város. A koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt a feladatuk, sőt egy új mentőegységet is meg kellett szervezniük.

Különösen nehéz éven vannak túl mind az országos, mind a soproni mentőállomás dolgozói.

– A koronavírus-járvány miatt kétszer annyi a feladatunk, mint egy átlagos évben – mondta lapunknak Horváth Vivien, a mentőállomás februárban kinevezett vezetője. – Amíg a Soproni Gyógyközpont nem volt Covid-kórház, addig a vírustól megfertőzött betegeket más megyék szakintézményeibe szállítottuk. Olyannyira megnövekedtek az esetszámok, hogy a négy mentőegység mellé egy ötödiket is „hadrendbe” kellett állítanunk. Aztán feladatként megkaptuk, hogy végezzük el a hivatalosan elfogadott teszteket. Eleinte személyesen kijártunk az emberekhez, aztán egy mobil labort alakítottunk ki a mentőállomás területén.

A mentőállomás vezetője kiemelte: a bajtársak az elmúlt hónapokban is hősies munkát végeztek, hiszen gyakran szabadnapok nélkül, rengeteget túlórázva dolgoztak. Sajnos, voltak köztük, akik megbetegedtek, az ő pótlásukat is meg kellett oldaniuk rövid időn belül.

– A nehézségeken átsegített a soproniak önzetlensége, támogatása – folytatta Horváth Vivien. – Amikor az ember a huszonnégy órás szolgálat huszonharmadik órájában megérkezik a mentőállomásra, bizony jólesik a felajánlott étel. Ugyancsak jó szándékú támogatónknak köszönhetően állítottunk fel egy sátrat, amely alatt a mintavételre várók tartózkodhattak. Nagy tervem, hogy a vírushelyzet enyhülése után az Együtt az Életért, Sopronért Mentő Alapítvány támogatásával a bajtársak továbbképzésen vehessenek részt. Így is elismerjük az ő munkájukat.

Jutalom a mentőknek: Május 10. a mentők napja, ebből az alkalomból minden évben köszöntik a soproni mentőállomás dolgozóit. Dr. Farkas Ciprián polgármester elmondta: – A koronavírus-járványban a mentők a védekezés első vonalában teljesítenek szolgálatot. Erőn felüli munkát végeznek, ezért minden megbecsülésünk az övék. Az eseményen részt vett dr. Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének vezetője, valamint Fogarasi Zoltán megyei vezető mentőtiszt is. Az ünnepség végén a polgármester négy dolgozó számára adott át pénzjutalmat. Az idei díjazottak: Bujtás József mentőtiszt, Lükő Péter mentőtiszt, Balogh Áron mentőápoló, Kiss Gábor mentőgépkocsi-vezető).

Kapcsolódó cikkek