Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Modern Sopron alapköve

Csepreghy Nándor: A Kormány minden ígéretét teljesíti

A Modern Sopron alapköve

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopron és közvetlen térsége 300 milliárd forint értékű fejlesztést kap 2022-ig – jelentette ki Sopronban Csepreghy Nándor. A miniszterhelyettes a Modern Városok Program soproni „megnyitójára” érkezett a városba, és a Kolostor utcában a városvezetéssel együtt letette a helyi program alapkövét.

A Kormány és a város 2015 már­­ciusában írta alá a Modern Vá­­rosok soproni fejlesztési programját rögzítő szerződést, amely tartalmazza az M85-ös megépítését, a belváros megújítását, a Lö­­vérek és a Fertő fejlesztését. Csepreghy Nándor miniszterhelyettes áp­­rilis 5-én érkezett Sopronba, egyrészt, hogy a városvezetéssel együtt áttekintse, mi­­képp is áll a fejlesztések előkészítése, illetve hol tartanak a konkrét mun­­kálatok. A látogatás másik célja pedig annak az alapkőnek a le­­tétele volt a Kolostor utcában, amely a soproni program kezdetét jelzi. Az eseményen részt vett Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester és számos önkormány­­zati képviselő is.

A polgármester korszakos lé­­­­­pés­­­­­nek nevezte a Modern Sop­­­­ron fejlesztési programjait és köszönetét fejezte ki a Kor­­mánynak. Meg­­erősítette, a belvárosi program 2018 őszére fejeződik be. Firtl Mátyás történelmi léptékű fejlesztésekként jellemezte a prog­­rampontokat, s ő is köszönetét fe­­­­­­jez­­­­te ki, hogy el­­­indulhatott a nagy­­szabású beruházássorozat. Csepreghy Nán­­dor mindenek előtt arról be­­szélt, hogy elsősorban dr. Molnár Ágnes képviselőnek köszönhető, hogy Sopronban kezdődött a Modern Vá­­rosok Program „története”, és hogy ilyen nagyszabású tervek valósulhatnk meg városunkban, majd kijelentette, a Kormány minden ígéretét teljesíti, és 2022-ig, a fejlesztési ciklus végéig minden fejlesztést befejeznek városunkban.

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes jelenlétében tették le a Modern Városok soproni programjának kezdetét jelző alapkövet Fotó: Németh Péter

Sopron és közvetlen térsége 300 milliárd forint forrást használ­­hat fel. A bel­­város utcáinak, te­­reinek felújítása (mint erről a Soproni Té­­ma már beszámolt) megkezdődött, a töb­­bi program előkészítés alatt áll. A miniszterhelyettes kiemelte, nem csupán egy gesztus a Kormánytól a sop­­roni fejlesztés – természetesen az is –, hanem gazdasági és turisztikai érdek is, mert meg kell szüntetni a „fej­­nehéz” gazdaságot. Ehhez pedig az kell, hogy legyenek erős vidéki centrumok. Ezért dolgozták ki a Modern Városok Programját, amelynek Sopronban része az M85-ös is. Továbbra is dolgoznak azon, hogy a bürokrácia minél ke­­vésbé tudja hátráltatni az ilyen beruházásokat.

– Az M85-öst minden kormány megígérte, de egyik sem került ilyen közel a megépítéséhez – jelentette ki a miniszter­­helyettes.

Dr. Fodor Tamás kérdésre válaszolva arról is szólt, hogy még az idén elkezdődhet a Russ és Lenck villa felújítása, jól halad az uszodai fejlesztés előkészítése, és megerősítette, hogy a volt Maroni Hotel területén alakítják ki a nemzeti konferencia-központot. A Fertő tavi munkálatok jövőre kezdődnek.

Kapcsolódó cikkek