Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A munka folytatódik
A 485 millió forintos támogatást a megemelkedett energiaköltségek részbeni fedezésére lehet felhasználni azokban az intézményekben (például bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális intézmények), amelyek biztosítják a város alapvető működését.

Ez történt Sopronban a 2022/23-as esztendő fordulóján

A munka folytatódik

| Munkatársunktól | Városi hírek

Nőtt a minimálbér és a nyugdíj, marad a babaváró támogatás, 485 millió forintot kapott a megemelkedett energiaköltségek fedezésére Sopron, valamint január elsején megszületett az első idei baba is városunkban. Az elmúlt két hét történéseit foglaljuk össze.

Közel félmilliárdos támogatás

Több mint 485 millió forintot kap Sopron a megemelkedett energiaköltségek fedezésére – jelent meg a kormany.hu oldalon. Támogatást a 10 ezer lakos feletti településeknek, összesen 138 városnak és 17 területi önkormányzatnak ítéltek meg. – A közel félmilliárd forintot szigorúan a megemelkedett energiaköltségek részbeni fedezésére lehet felhasználni azokban az intézményekben (például bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális intézmények), amelyek biztosítják a város alapvető működését – mondta megkeresésünkre dr. Farkas Ciprián polgármester.

A támogatás felhasználását ellenőrzik.

– A munka nem ért véget, sőt, még elszántabbak vagyunk, mint korábban bármikor – mondta az újévi hangversenyen dr. Farkas Ciprián polgármester. Fotó: Sopronmédia – Griechisch Tamás

Emelkedő minimálbér és nyugdíj

A minimálbér 2023. január elsejével 16 százalékkal bruttó 232 ezer forintra, míg a garantált bérminimum 296 400 forintra emelkedik, mindez összesen 920 ezer munkavállalót érint Magyarországon. A minimálbér-növekedéssel együtt a gyed plafonja 324 800 forintra nő, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) pedig bruttó 232 ezer forint lesz januártól. Több mint 2 millió magyart érint, hogy a nyugdíjak 15 százalékkal emelkedtek január elsejével. Ha a vártnál magasabb lesz az infláció, akkor év közben további nyugdíjemelésről dönthet a kormány, erre szokás szerint nyáron, illetve az ősz végén kerülhet sor.

A 25 év alattiak 2022. január elején bevezetett szja-kedvezményét a 30 év alatti gyermeket vállaló nőkre is kiterjesztik. Ők az átlagbér erejéig adómentességet kapnak, függetlenül attól, hogy házasságban élnek, hajadonok vagy elváltak.

A babaváró támogatást 2024. december 31-ig változatlan feltételekkel lehet kérni. A legfeljebb tízmillió forintos hitelt továbbra is szabad felhasználású kölcsönként igényelhetik a házaspárok; ha az anya 18 és 41 év közötti, és ha az első gyermek öt éven belül megszületik, akkor a hitel kamatmentes lesz, a második gyermek után a még fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik után pedig a teljes tartozást elengedik.

Megszűnt a SZÉP-kártya korábbi rendszere, január 9-től csak egy zseb maradt. A módosítástól azt várják, hogy a gazdasági nehézségek közepette is lendületet adjon a belföldi turizmusnak.

A munka folytatódik

Idén is a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar hangversenyével kezdődött az újév. A műsort javarészt Lehár Ferenc műveiből állították össze. – A világjárvány évei után még időnk sem volt feleszmélni, s máris újabb kihívásokat gördítettek utunkba. A háború és az elhibázott szankciós politika egész Európát, így benne Magyarországot is sújtja – mondta évértékelő beszédében dr. Farkas Ciprián polgármester. – Az önkormányzat részéről megőriztük a szociális programunkat, amely éves szinten 100 millió forintból segíti a nehezebb anyagi helyzetben lévő soproniakat. Óvodák, bölcsődék és iskolák újultak meg az elmúlt évben is, hogy gyermekeink a lehető legjobb körülmények között nevelkedhessenek. Megépítettük és átadtuk az ország első Rendészeti Integrált Központját, amely XXI. századi körülményeket biztosít a soproni rendőröknek és tűzoltóknak. A munka pedig nem ért véget, sőt még elszántabbak vagyunk, mint korábban bármikor. Az a célunk, hogy a város a nehézségek idején is biztos lábakon álljon.

A koncert után a pezsgős koccintáson Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte a jelenlévőket.

Az óév utolsó napján is színvonalas hangversenyt tartottak a Liszt-központban: a hagyományoknak megfelelően Sopron Város Fúvószenekara búcsúztatta az évet.

Sopron első újévi babája

Január elsején, vasárnap 19 óra 17 perckor született meg az idei év első babája Sopronban. Heiszig Kamilla a kiírt időpontnál több mint egy héttel később jött a világra. A kislány a család első gyermekeként 3820 grammal és 54 centiméteres hosszúsággal, egészségesen született a Soproni Gyógyközpontban. A kórház szülészet–nőgyógyászati osztályán Kamilla születését követően további öt kisbaba, három kislány és két kisfiú jött a világra január első napjaiban.

Heiszig Kamilla a kiírt időpontnál több mint egy héttel később, éretten és egészségesen érkezett a világra.  Fotó: Soproni Gyógyközpont

Kapcsolódó cikkek