Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A muzsika szárnyán
A Fidelissima Vegyeskar és „új” karnagyuk, Szilágyi Miklós. A 25. évforduló alkalmából szombaton ünnepi koncertet adnak az egyetem közgazdaságtudományi karán.

Ünnepi koncertre készül a Fidelissima Vegyeskar

A muzsika szárnyán

| Köves Andrea | Városi hírek

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Fidelissima Vegyeskar. A jubileumra már hónapok óta készül a 30–35 fős kórus.

– 1994. október 3-án alakultunk meg hivatalosan Palotai Gábor kórustitkár és Arany János karnagy irányításával – idézte fel a kezdeteket Takács Eszter kórustitkár. – Tagjaink között voltak idősebbek és fiatalok, mindenféle foglalkozásúak: a közös muzsikálás öröme kötött össze minket. Csodálatosak voltak már az első évek is sok-sok közös énekléssel, emlékezetes fellépéssel, élményteli utazásokkal. Kórusunk 2014-ben ünnepelte 20 éves fennállását. Ez az örömteli ünnep ürömmel is vegyült, ugyanis alapító karnagyunk és alapító kórustitkárunk is „nyugalmazását” kérte. E két meghatározó vezetőnk távozása ellenére a kórus tagsága úgy döntött, hogy szeretné folytatni az éneklést. Erre biztattak minket az elköszönők is. A 2015-ös év első próbáján a kórustagok egybehangzó döntése alapján a kórus szakmai vezetője Czipszer Andrea megbízott karnagy lett, aki fantasztikus emberséggel, kedvességgel és türelemmel mentette meg a kórust a széthullástól. Később Szilágyi Miklós karnagy vette át az irányítást, akinek temperamentuma, kedves humora azonnal lenyűgözött minket.

A vegyes kar hetente egyszer próbál, akkor azonban három órán keresztül gyakorolnak, emellett rendszeresen tartanak kórushétvégéket. A 25 év mérföldköveit számtalan nagysikerű fellépés, kórusminősítő hangverseny jelzi. A legutóbbi emlékezetes koncert egy tavalyelőtti kempteni utazáshoz kötődik, ahol egy ottani zenekarral és egy müncheni kórussal közösen adták elő Händel „Messiás” című oratóriumát, amely aztán később Sopronban is nagy sikert aratott. Felejthetetlen marad a közel két évtizeddel ezelőtti amerikai turné, amikor tízezres közönség előtt is énekeltek. A kórustagok hálásak azért, hogy együtt énekelhetnek és ennyi élményben lehet részük. Innen is jött az ötlet, hogy segítő kezet nyújtsanak adventi koncertjeikkel. Ezeknek a fellépéseknek a bevételét idén már ötödik éve soproni sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő intézmények támogatására fordítják.

Ünnepi koncert  

A 25. évforduló alkalmából ünnepi koncertet ad a Fidelissima Vegyeskar október 5-én 18 órától az egyetem közgazdaságtudományi karán, ahol mindhárom karnagyuk: Arany János, Czipszer Andrea és Szilágyi Miklós is vezényel. A műsort a közönség és a kórus kedvenc darabjaiból állítják össze, így a hangverseny második felében Vivaldi „Gloria” című örömteli műve is elhangzik majd együtt – jó néhány régi kórustaggal. A tartalmas élményhez Kocsis-Holper Zoltán karnagy, szólóénekes és zenetanár műsorvezetése is hozzájárul.

Kapcsolódó cikkek