Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A nyarat várják a hotelek
Ezen a nyáron is a magyar vendégekre számítanak a Hotel Wollnerban. Fotó: Filep István

Turizmus: A szállásadók rugalmasan kezelik a foglalásokat

A nyarat várják a hotelek

| P. Horváth László | Városi hírek

A lapunk által megkérdezett hotelek vezetői szerint július–augusztus hónapban jöhetnek nagyobb számban a turisták városunkba. Védettségi igazolvány nélkül azonban nem tudják fogadni a vendégeket.

– Az előfoglalásnál még nem kérjük a védettségi igazolványt, de a vendégeket ennek hiányában már nem tudjuk beengedni a hotelünkbe – emelte ki Szarjas Tímea, a Hotel Sopron vezetője a mindenkire vonatkozó fő szabályt. – Továbbra is úgy számolunk, hogy az iskolai tanítás végeztével lendül fel az idegenforgalom. Mi is tudjuk, furcsa és rendkívüli szezon vár ránk, így az esetleges megbetegedések miatt minden problémát rugalmasan kezelünk. Bízunk benne, hogy nem lesz rossz nyarunk.

– Ahogy nő a beoltottak száma, úgy emelkedik az emberek utazási kedve is – osztotta meg velünk tapasztalatait Szilágyi Pál, a Pannónia Hotel igazgatója. – Főként a belföldi turistákra számítunk, ugyanis egyelőre a legtöbb külföldi országból csak korlátozott feltételekkel utazhatnak be hozzánk a nem üzleti céllal érkező vendégek. Az azonban a teljes soproni vendéglátó-ipari szektornak jót tenne, ha visszatérhetnének az osztrák turisták.

– Fél évre teljesen leállt az idegenforgalom, így időbe telik, amíg ismét mernek utazni az emberek – fogalmazott Bartha György, a Hotel Lövér igazgatója. – Azaz most a nyitás átmeneti időszakában vagyunk. Azt tapasztaljuk, hogy a családok egyelőre addig várnak az utazással, amíg mindenki megkapja a koronavírus elleni védőoltást. Úgy véljük, nálunk is az általános trendek érvényesülnek, azaz a felfutás július–augusztusra várható.

Kis József, a Hotel Wollner vezetője egy érdekes statisztikát osztott meg lapunkkal: márciusban három, áprilisban egyetlen egy, májusban pedig már 180 foglalás érkezett hozzájuk.

– Korábban a vendégeink 80 százaléka külföldi volt, idén nyáron azonban sajnos nem számíthatunk rájuk – tette hozzá. – Tavaly is hasonló volt a tavasz, aztán nyáron fellendült a belföldi forgalom. Azt várjuk, hogy júliustól több hazai turista érkezik.

Év végéig átjárhatóak a SZÉP-kártya alszámlái

Változott a SZÉP-kártya alzsebeiben lévő összegek felhasználhatósága: december 31-ig szabad az átjárás a három alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) között. Így azoknak sem veszik el a pénzük, akik idén még nem szeretnének nyaralni, vagy kulturális eseményen részt venni – a meglévő keretet például meleg ételre is lehet fordítani. 

Kapcsolódó cikkek