Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A reformáció 500 éve
A konferencia befejező részében a közönség bevonásával kerekasztal-beszélgetést tartottak Fotó: Pluzsik Tamás

A reformáció 500 éve

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

A Liszt-központ adott otthont a Soproni Evangélikus Egyházközség, a Soproni Református Egyházközség, valamint a város önkormányzata által rendezett „A reformáció 500 éve” címet viselő rendezvénysorozatnak.

Az egyháztörténeti konferencia megnyitóján Tóth Éva önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy Sopronnak rang és megtiszteltetés ez a programsorozat, hisz amint fogalmazott: egyszerre szól a múltról, a jelenről és a jövőről. 

Konferencián az előadók egyebek mellett a lutheri reformáció törekevéseiről, a nyugati egyház megújításáról értekeztek, ahogy Tóth Károly evangélikus igazgató lelkész ezt megfogalmazta: – A re­­­­formáció nemcsak számunkra fon­­tos, hisz nagy hatással volt egész Európára, így természetesen Sopronra is.

– Fontosnak tartom kiemelni egyrészt azt, hogy a konferencia a Nyugat-Dunántúlra összpontosít Sopron központtal, más­­részt pedig az ökumenikus jelleget hangsúlyoznám azzal együtt, hogy a római katolikusok értelemszerűen nem ün­­neplik a reformációt, hanem emlékeznek arra – fogalmazott Vladár Gá­­bor, a Soproni Református Egy­­házközség lelkésze.

A konferencia befejező részében a közönség bevonásával kerekasztal-beszélgetést tartot­­tak, melyet dr. Fodor Tamás nyitott meg. – A magyar vá­­­­­ro­­sok közül Sopron fontos sze­­repet játszott a reformáció terjedésében – fogalmazott a polgármester. – A többségében német ajkú lakosság körében hamar elterjedtek Luther Márton gondolatai, így néhány évtizeden belül a város lényegében evangélikus vallásúvá vált. Büszkék vagyunk evangélikus hagyományainkra, ezzel összefüggésben arra is, hogy az Eu­rópai Protestáns Egy­­házak Kö­­­­zös­­ségétől Sopron megkapta a Re­­formáció Európai Városa meg­­tisztelő címet.

A kerekasztal-beszélgetésen részt vett (a fotón balról jobbra) Szé­­les Sándor, Győr–Moson–Sopron megye kormánymegbízottja, Richly Zsolt, Balázs Béla-díjas rajz­­filmrendező, akinek a Luther életéről készült rajzfilmjéből is láthattak részletet a jelenlévők, Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök–püspöke, Veres András győri me­­gyés­­püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, valamint Birkás Antal, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztosi hivatal munkatársa.

Kiállítás is nyílt

Festett kazettás templom mennyezetek motívumvilága és -kincse címmel látható fotótárlat a reformáció jubileumának alkalmából a Liszt-központban. A megnyitón köszöntőt mondott Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője és Szászfalvi László országgyűlési képviselő. Széki népdalcsokrot Kárpáti Kincső adott elő. A felbecsülhetetlen kincsünk érvényes üzeneteiről szóló kiállítás október 4-ig látogatható.  

Kapcsolódó cikkek