Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A római kor üzenetei
Az ásatás január közepén kezdődött a Tábornok-ház kapualjában és az udvarán. Itt eddig még ilyen jellegű munka nem volt, ezért is előzte meg nagy várakozás – mondta lapunknak dr. Mrenka Attil

Ha fülelünk, talán még hallhatjuk Scarbantia alapítóinak lépteit

A római kor üzenetei

| Köves Andrea | Városi hírek

A múzeumnegyed munkálatainak részét képezi az a január közepén indult régészeti feltárás, amelynek során római falmaradványok és izgalmas leletek kerültek napvilágra.

Az ásatás egy hónapja kezdődött a Fő tér 7. szám alatt található Tábornok-ház boltozatos, ódon kapualjában és az udvarán. Ezeken a helyeken eddig még ilyen jellegű feltárás nem volt, ezért is előzte meg nagy várakozás a munkálatokat.

– Mivel a mostani feltárási területünk környékén már végeztek elődeink feltárásokat, így volt elképzelésünk arról, hogy a földrétegek feltárása során milyen mélységben mire bukkanhatunk majd, ám az eredmény a várakozásainkat is felülmúlta – mesélte dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum régészeti koordinátora. – Számítottunk arra, hogy római falmaradványokat találunk majd, ami meg is történt, ám azt nem gondoltuk volna, hogy nem csupán 2,5–3,5 méter mélyen bukkanunk a közel kétezer éves leletekre, hanem a föld felszíne alatt mindössze húsz centiméterrel. Ez azért is meglepő felfedezés, mert a felső földréteg a különböző csatornázási munkálatok miatt meglehetősen átforgatott volt, mégis az udvari részen a nagy kockakő burkolat alatt húsz centivel római falak, illetve római padlófűtés téglasormaradványaira bukkantunk. A legmegdöbbentőbb számunkra, hogy a „nulladik” szinten ugyanúgy 4. századi anyagot találtunk, mint a legmélyebb rétegekben. A feltárás során rengeteg fotót készítünk, különböző méréseket végzünk, így rögzítjük a megfigyeléseket, majd az ezekből leszűrhető eredményeket reményeink szerint Gabrieli Gabriella régésszel közösen dolgozzuk föl.

A szakember szerint nincs ahhoz hasonlítható érzés, amikor a napok óta reggeltől estig csípős fagyban történő ásatás során egyszer csak átélhette, hogy olyan felszínre bukkantak, ahol kétezer éve nem járt senki. Mint mesélte: „Ha nagyon fülelünk, talán még hallhatjuk Scarbantia alapítóinak lépteit visszhangzani a Tábornok-ház ódon kapualjában.”.

Értékes tárgyi leletek is előkerültek az ásatás során: várakozáson felüli, több mint hatvan darab római kori pénzdarabot, érmét találtak a vizsgált területen, emellett a múlt érdekes darabjaira, bélyeges téglákra is bukkantak. Különböző katonai csapatok különítményei végezték egykor az építést, ők nyomták be a téglába a saját legiójuk nevének rövidítését. A feltárást szakavatott csapat végzi, a munkálatokat alapos tervezés előzte meg: a mostani ásatások a jövő nemzedékének is sokat mesélnek majd a múltunkról.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

2021. 11. 29.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy 18.5 millió forint támogatást nyert a KEHOP-1.2.1. „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati felhívás keretében benyújtott, „A klímatudatos Sopron városért” című projekt megvalósítására.

A várakozás fényei

A várakozás fényei

2021. 12. 01. | Huszár Judit

Már ég az első gyertya az adventi koszorún, már esténként világítanak a fények, a forralt bor illata is belengi a belvárost – megnyílt az idei adventi vásár, ezzel együtt elkezdődött az ünnepre hangolódás időszaka Sopronban.