Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A Schönherr-malom kőkapuja
Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

A Schönherr-malom kőkapuja

| Munkatársunktól | Városi hírek

Látta már? – épületek, szobrok…

Ma már csak egy utcanév, valamint egy növényekkel benőtt, romos kőkapu emlékeztet a valamikori Malom utca, ma Lehár Ferenc utca végén az egykori jezsuita vagy Schönherr-malomra.

Mint Bódi Ottónak Az Ikva és vízimalmai című helytörténeti munkájában olvasható, Schönherr Jakab a malmot 1745-ben vette meg a jezsuitáktól. A Schönherr családban apáról fiúra szállt a molnár mesterség, mindnyájan megbecsült polgárai voltak Sopronnak. Később az unoka, Schönherr József fejlesztette, modernizálta a malmot, ugyanis a jezsuiták, illetve a nagyapja még csak egy darab egyjáratú, alulcsapott vízkereket használt, ő pedig már három felülcsapott vízkerékkel dolgozott, sőt, új duzzasztóművet is építtetett. A későbbiekben a Germits Antal tulajdonába került malmot bérlők üzemeltették, így például Fülöp József és Bayer Ernő, akik a biztonságosabb működés érdekében benzinmotort is „szolgálatba” állítottak. A malom ismeretlen okból 1912-ben leégett, nem sokkal később a városi közgyűlés elhatározta, hogy megvásárolja az egykori Schönherr-malmot azért, hogy ott konyhakertészetet létesítsen, de magát a leégett malomépületet újból nem építi fel, csupán a tönkrement duzzasztót állítja helyre. Így is történt, az 1920-as évek gazdasági nehézségei közepette a város a malom zsilipjének felhasználásával közel tízholdnyi területen (hozzávetőlegesen 5,7 hektár – a szerk.) öntözéses zöldségtermelést vezetett be.


Kapcsolódó cikkek

Tavasz fátyla libben

Tavasz fátyla libben

2021. 05. 05. | Munkatársunktól

„Bekeringőzött a tavasz, minden fát és bokrot táncra kért, és a növények örömmel öltötték fel a rózsaszínű és fehér, halványsárga és bíbor, illatos szirom­ruhájukat.” (Lucy Maud Montgomery).