Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A soproni bor ünnepe
A soproni bor minősége magas – az idei borünnepen 18 helyi termelő nedűjét lehetett megkóstolni Fotó: Griechisch Tamás

Finom ételek, italok, fúvószene és tánc a Várkerületen

A soproni bor ünnepe

| P. Horváth László | Városi hírek

Tizennyolc soproni termelő borát kóstolhatták meg mindazok, akik a hétvégén kilátogattak a Várkerületre a 28. Soproni Borünnepre. Zenés műsorok, helyben készült ételek, kirakodóvásár is várta a helyieket és a turistákat.

A borünnep kezdeményezőjének, Sopron Város Fúvószenekarának műsora után pénteken kora este dr. Fodor Tamás polgármester nyitotta meg a 28. Soproni Borünnepet. – Ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy bemutassák boraikat a helyi termelők – mondta beszédében a polgármester. – Egyúttal köszönetet kell mondanunk mindazoknak, akik egész évben a szőlőben dolgoznak. A munka végeredményét most lehet megkóstolni. A soproni bor minősége hosszú évek óta magas és tartós.

A borünnepen – az Európai Borlovagrend Soproni Legációjának tagjai körében – dr. Fodor Tamás Iváncsics Zoltánnak adta át a város legjobb kékfrankosának járó díszoklevelet. Mint arról lapunkban beszámoltunk, a zsűri még tavasszal döntött úgy, hogy az Iváncsics pincészet 2017-es kékfrankosát tartja a legjobbnak. Azaz egy éven át ezzel a győztes borral kínálják és ajándékozzák a városi rendezvények vendégeit. Végezetül a Molnár Tibor emlékborverseny résztvevői kaptak oklevelet.

A hétvégi három nap alatt változatos programok várták a kilátogató helyieket és a turistákat. A színpadon együttesek váltották egymást, de volt kirakodóvásár és finomabbnál finomabb ételek is. Végezetül, de nem utolsó sorban: tizennyolc soproni termelő borát lehetett megkóstolni a bor ünnepén.

Átadták a borvidéki borverseny díjait

Idén áprilisban 44 pincészet 123 mintája mérettetett meg a 28. Borvidéki Borversenyen. Az elismeréseket csütörtökön adták át a Gambrinus-házban. A résztvevőket dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő, tanácsnok köszöntötte. Amint arról lapunk beszámolt, Iváncsics Zoltán 2017-es évjáratú kékfrankosa, valamint a 2016-os Quartett Cuvée bora kapott nagy aranyérmet. A fehérborok közül a Taschner Borház 2016-os évjáratú chardonnay nedűje lett az első, a rozék közül pedig a Lövér Pince 2018-as cuvée-je érte el a legtöbb pontot, míg a siller kategóriában ugyancsak a Lövér Pince végzett az első helyen, egy 2018-as évjáratú shiraz borral.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek