Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A stílus védjegy
Szikszai László: „Szeretnék saját erőmből, a kreativitásomból, a szaktudásomból valami értékeset létrehozni” Fotó: Griechisch Tamás

Soproni bútorok a világ nemzetközi élvonalában

A stílus védjegy

| Köves Andrea | Városi hírek

Nemzetközi díjak sora után itthon is kiemelkedő sikert aratott a soproni Szikszai László vállalkozása, a sixay furniture. A kézműves módszerekkel készített tömörfa bútorokat gyártó cég a Magyar Formatervezési Tanács jubileumi Design Management díját érdemelte ki.

A rangos elismerés a designt példamutató módon használó cégnek vagy szervezetnek jár évente egy alkalommal, így a Műcsarnok, a Tungsram vagy éppen a Cserpes Sajtműhely után Szikszai László designer, alapító tulajdonos cége részesült 10. alkalommal az elismerésben. – Igazi meglepetés számunkra az elismerés, hiszen a design központja Budapest, vidéki vállalkozás ezen a téren „ritkán rúghat labdába” – meséli Szikszai László Béke utcai székhelyükön, ahol ott sorakoznak az egyedi, finom, elegáns bútorok. Első pillanatra süt mindegyikükről a „Sixay” védjegy. Stílusosak és a legmagasabb minőségi követelmények szerint készültek. Egy elkötelezett, tudatosan építkező szakember kézjegyét viselik.

– Huszonöt évvel ezelőtt léptem ki a soproni egyetemről frissen végzett faipari mérnökként, asztalos szakemberként. Egy valamit tudtam: szeretnék saját erőmből, a kreativitásomból, a szaktudásomból valami értékeset létrehozni – mondja Szikszai László, majd elneveti magát: – De a mostani vállalkozásomat a kényszer szülte. – Szeretett volna egy tervezőirodát összefogni, és nagyobb cégeknek egyedi bútorokat megálmodni. Ám a gyakorlat akadályok sorát gördítette elé.

Szakmai tapasztalatokat szerzett neves bécsi és német cégeknél, majd amikor saját vállalkozásba kezdett, és egyre több elismerést kapott nemzetközi színtérről, a gyártásba is belefogott, amely jelenleg az ország több pontján folyik. Ezután jött az értékesítés, a kereskedelmi hálózat kialakítása: a fő színtér Németország és Svájc, de a tízféle hazai kemény lombos fából megálmodott egyedi bútorok, székek, asztalok, állópultok, fésülködőasztalkák eljutottak már Ausztráliába, az Egyesült Államokba, Hongkongba és Malajziába is. Nem véletlen, hogy komoly fejlesztést tervez a cég: Kópházán vett egy nagy telket, ahova 1500 négyzetméteres telephelyet épít jövőre egy nívós prototípusműhellyel együtt.

A cég honlapját böngészve meglepődve tapasztalja a látogató, hogy a munkatársak között szerepel Szikszai László 12 éves Réka lánya is mint ötletadó, jövőképformáló, aki imád a bútorok között lenni, a tervezésbe beleszimatolni, élvezi a nemzetközi kiállítások izgalmas világát, és nem egy bútort inspirált már.

Kapcsolódó cikkek