Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A szabadság napja

1956: Erőszakmentes volt a soproni forradalom

A szabadság napja

| Elek Szilveszter | Városi hírek

– Amikor visszatekintünk 1956 őszére, nem egy vesztes szabadságharcot látunk magunk előtt, hanem azt az erkölcsi győzelmet, amit az elnyomó kommunista rezsim felett arattunk – emelte ki beszédében dr. Farkas Ciprián polgármester a forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján rendezett városi ünnepségen.

Drámai és önfeledt elemeket, derűs éneket és fekete kendőt egyaránt felvonultató műsor emelte a Széchenyi téren tartott megemlékezés fényét. Az „1956, te csillag” című előadásban a Sopron Táncegyüttes, valamint Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója Faludy György és Nagy László forradalmi hangulatú gondolatait idézte meg.

A megemlékezésen mondott beszédében dr. Farkas Ciprián kiemelte: a küzdelem áthatja az egész magyar történelmet. – Küzdelem zajlott 100 évvel ezelőtt itt, Sopronban és környékén is, amikor a bátor felkelők és a hűséges polgárok mentették meg e várost a hazának – hangsúlyozta a polgármester. – Most ismét történelmi időket élünk. E történelmi időkben pedig emlékeznünk és emlékeztetnünk kell. Október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelgünk. Hatvanöt év telt el. Nemcsak magyarok, de végre szabadok is vagyunk.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy városunkban vér és erőszak nélkül zajlott le a forradalom, a küzdelmet azonban az itt élők is megvívták. – Így sokaknak csak az emigráció jutott osztályrészül. Amikor visszatekintünk 1956 őszére, nem egy vesztes szabadságharcot látunk magunk előtt, hanem azt az erkölcsi győzelmet, amit az elnyomó kommunista rezsim felett arattunk – folytatta dr. Farkas Ciprián. – Büszkék vagyunk a diákokra, a munkásokra, az egyszerű polgárokra: az ’56-os hősökre. Ők ütötték be az első vasszeget a nagy és félelmetes szovjet birodalom koporsójába. Valóban Dávid és Góliát harca volt ez. Sokan Nyugat-Európában sem értették, hogy miért is vállaltuk fel e reménytelennek tűnő küzdelmet. Ötvenhat hőseinek emléke, a hazánknak fogadott hűségünk ma is kötelez bennünket. Azért dolgozunk, hogy ez a város, ez a nemzet a régi nagyságát idézze.

A megemlékezés végén Sopron város nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint Mágel Ágost és Stöckert Tamás önkormányzati képviselő megkoszorúzta az ’56-os emlékművet. Utánuk a Soproni Egyetem, a társadalmi szervezetek és intézmények képviselői helyezték el az emlékezés virágait.


– Büszkék vagyunk a diákokra, a munkásokra, az egyszerű polgárokra: az ’56-os hősökre – hangsúlyozta beszédében dr. Farkas Ciprián polgármester. Fotó: Filep István

Megemlékezés a Jerevánon és az egyetemen: Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről a Jereván-lakótelepen működő Lővéri Nyugdíjas Klubban is megemlékeztek. A tagok felidézték a sorsfordító történelmi időket, amelyeket legtöbbjük személyesen is megélt. Sopron önkormányzata nevében Tóth Éva önkormányzati képviselő, a Jereván-lakótelep településrészi önkormányzat elnöke köszöntötte a szépkorúakat. A Soproni Egyetem ’56-os emlékművénél is méltatták a hősök dicsőségét.

A rendezvényen beszédet mondott prof. dr. Lakatos Ferenc, az intézmény kutatási és külügyi rektorhelyettese, majd az egyetem képviselői megkoszorúzták az emlékművet. Sopron város részéről Mágel Ágost és ­Stöckert Tamás önkormányzati képviselő rótta le tiszteletét koszorúval a forradalmárok emléke előtt.


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek