Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A szabadság nemzete
Idén is a Széchenyi téren tartották a városi ünnepséget az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján Fotó: Griechisch Tamás

„A független Magyarország újratemetésekkel született meg”

A szabadság nemzete

| Huszár Judit | Városi hírek

– Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere az október 23-i megemlékezésen arról is beszélt, hogy 1956-ban a magyarok tanúbizonyságot tettek arról, hogy a kis népek is kezükbe tudják venni sorsuk alakítását.

A hagyományoknak megfelelően idén is a Széchenyi téren tartották a városi ünnepséget az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján.

„És kérdik, egyre többen kérdik/ Hebegve, mert végképp nem értik –/ Ők, akik örökségbe kapták –:/ Ilyen nagy dolog a Szabadság?” – a műsor elején A magány változatai – ’56 után címmel Hamvas Béla és Márai Sándor írásaiból készült kamaraszínházi előadásból adott elő részletet Ács Tamás és Papp Attila, a Soproni Petőfi Színház két művésze.

Az ünnepség szónoka dr. Farkas Ciprián volt. A polgármester szerint október 23. a szabadság napja, a XX. század egyik legkiemelkedőbb történelmi eseménye, amikor a magyarok tanúbizonyságot tettek arról, hogy a kis népek is kezükbe tudják venni sorsuk alakítását. Bár novemberben leverték a forradalmat a szovjet tankok, de október 23-nak fontos szerepe volt abban, hogy 1989-ben megtörtént a rendszerváltás, a vasfüggöny pedig éppen Sopron mellett szakadt szét. Az ’56-os hősökre először 1989-ben lehetett emlékezni. – 30 éve a független és demokratikus Magyarország újratemetésekkel született meg – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián. – A névtelen sírokból előkerültek mártírjaink, feltámadt 1956 szellemisége, és ezzel együtt a Kádár-rendszer sírba szállt.

A polgármester szólt arról is, hogy a szabadság iránti vágy mindig ott volt a magyarok lelkébe. – A szabadságot minden korban minden evilági hatalomnál többre tartottuk. Rákóczi, Kossuth és az ’56-os forradalmárok örököseiként ezért nevezhetjük magunkat a szabadság nemzetének. Egy nemzetnek méltó módon kell ápolnia hősei emlékét. Ahol pedig a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak. Ez a tudat olyan erővel ruház fel bennünket, ami mindenkor segít abban, hogy bátran szembe tudjunk nézni napjaink kihívásaival is.

Az ünnepség a székelyudvarhelyi Udvarhely Táncegyüttes és a Kedves Zenekar műsorával folytatódott, majd a résztvevők megkoszorúzták az 1956-os emlékművet. Elsőként dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője helyezte el az emlékezés virágait, majd lerótták tiszteletüket az emlékműnél a soproni kulturális, oktatási és közintézmények képviselői is. Az ünnepségen jelen volt Bujdosó Alpár, az 1956-os soproni MEFESZ elnöke és több önkormányzati képviselő is.

Egyetemi megemlékezés: Az 1956-os forradalom és szabadságharcra a botanikus kertben emlékezett a Soproni Egyetem vezetősége, oktatói és hallgatói. Az eseményen köszöntőt mondott Bujdosó Alpár költő, mérnök, az egykori soproni MEFESZ elnöke, majd prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora beszélt az ’56-os eseményekről. A megemlékezés koszorúzással zárult, a város részéről Mágel Ágost, Stöckert Tamás és Abdai Zsolt önkormányzati képviselők helyezték el a virágokat az 1956-os emlékműnél.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek