Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A szeretett tanító néni
Kurucz Erika számára nagyon fontos az élményközpontú tanítás

Kurucz Erika országos elismerést kapott a Laborsuliért

A szeretett tanító néni

| Köves Andrea | Városi hírek

Laborsuli elnevezéssel egy országos egészségügyi pályázaton vett részt Kurucz Erika. A Deák Téri Általános Iskola tanítónője programjával bekerült a legjobbak közé.

21 nő az egészségért elnevezéssel a hazai egészségügyi élet meghatározó alakjai összefogtak egészségtudatos programok kidolgozásáért. Ennek jegyében pályázatot is hirdettek hazai pedagógusok számára, amelyben az egészséges életmódra neveléssel kapcsolatos módszereikről vártak beszámolókat. A legjobb pályaműveket díjazták, és egy kiadványban is megjelentették. A kiválasztottak közé került Kurucz Erika pályázata, aki húsz esztendeje tanít a Deák Téri Általános Iskolában. 

– Pedagóguscsaládban nőttem fel – kezdte Kurucz Erika. – Édesanyám a mai napig aktív középiskolai tanár. Tőle tanultam meg, hogy a tananyag átadása kevés, a ránk bízott gyerekek formálása, nevelése legalább annyira fontos. Már gyerekként eldöntöttem: követni fogom őt a pályán azzal a különbséggel, hogy én a kisgyerekekkel szeretnék foglalkozni. Ők a legnyitottabbak a világ dolgaira. Számomra természetes volt, hogy gyermekeimet egészséges életmódra nevelem. Ugyanakkor magánemberként és pedagógusként is azt tapasztalom, hogy a családok nem fektetnek kellő hangsúlyt az egészséges életmódra. Ezért hiszek abban, hogy a legfogékonyabb korosztály pedagógusaként a tanórákon kívül is foglalkoznom kell ezzel, különösen hangsúlyozva az egészséges táplálkozás fontosságát.

Ennek jegyében született meg a laborsuli program, amely országos elismerést hozott számára. A Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum Öveges projektjének partneriskolai lehetőségét kihasználva készítette el alsó tagozatos gyerekek részére labor­óráit, ahol érdekes kísérleteket folytatnak az egészséges táplálkozás témakörében. A gyerekek saját szemükkel láthatják, hogy a „tejszínhab”, amit szép külleme miatt leemelnek a polcról, esetenként nem is tejtermék. Kísérletekkel bizonyítják, hogy a mesterséges üdítők hasonmásait tízéves gyerekek is pillanatok alatt előállíthatják egy osztályteremben is például káposztalé-indikátor és egy kis cukor segítségével.

Erika élményteli óráit nagyon szeretik tanítványai: osztályával rendszeresen járnak múzeumpedagógiai foglalkozásokra az Erdészeti Múzeumba, és a NépmesePont programjainak is visszatérő vendégei. Sokat kirándulnak a Soproni Parkerdőben minden évszakban, megfigyelve az adott időszak szépségeit.

Azt, hogy milyen jó úton jár Kurucz Erika, amikor az élményközpontú tanításra tette fel a pályáját, jól mutatja, hogy 2018-ban a megye legszeretettebb tanítójának választották.

Kapcsolódó cikkek