Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A titok: türelem és idő
Schneider István 1972-ben nyitotta meg soproni órásműhelyét az Erzsébet utcában. Fotó: Filep István

Schneider István 2002 óta fiával együtt irányítja a céget

A titok: türelem és idő

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Vannak a városban olyan emberek, épületek, helyek, amelyeket szinte minden soproni kötődésű ember ismer. Különösen igaz ez, ha valaki emberöltőnyi idő óta aktívan tevékenykedik itt. Schneider István ötven éve Sopron órásmestere.

– Schneider úr, idézzük fel egy kicsit a kezdeteket!

– Képletesen szólva komoly járdaszegélyen kellett felugratnia akkoriban annak, aki önálló akart lenni, és boltot nyitott. Budapesten dolgoztam a szakmámban, amikor édesapám egészsége megromlott, és egyszer azt mondta: „Két fiam van, és egy sincs itthon!”. Én ekkor a biztosat a bizonytalanra cseréltem: a fővárost Sopronra, és jöttem haza. Először csak Lövőn nyithattam üzletet 1970-ben, de aztán 1972-ben sikerült áttennem a székhelyemet a szülővárosomba, az Erzsébet utcába.

– Hasonló történt Önnel és a fiával is.

– Igen, az én fiam Németországban élt, amikor megbetegedtem, de hazajött, hogy segítsen, és bekapcsolódott az órásműhely életébe is. Bővítettük a tevékenységi körünket, több mint húsz éve foglalkozunk órák és ékszerek értékesítésével is, és természetesen azok javításával. 2002 óta a fiam, ifj. Schneider István a cégvezető.


– Ő eredetileg más pályát választott magának, ha jól tudom.

– A fiam germanisztika szakot végzett, doktorált is, a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség társelnöke, teljesen más úton indult el, mint annak idején én. Az üzleti tevékenységünk operatív részét ő végzi, általa tudjuk ötvözni a hagyományokat az új szolgáltatásokkal. Szakmai kérdésekben viszont a mai napig szívesen segítek.

– Mit gondol, milyen jövője van a szakmájának?

– Érdekes, hogy gyakran jönnek be egészen fiatalok is hozzánk azzal, hogy „Apunál találtam ezt az öreg órát, kérem, javítsa meg!”. Ez beállítottság kérdése is egyébként, embere válogatja: van, akinek nagyon fontosak a régi emlékek, és azok rászánják az időt és a pénzt a javíttatásra.


– Ön szerint mitől lesz jó szakember egy órás?

– Én a kézügyességet alapvetőnek tartom és az univerzalitást is. Türelem, idő és fáradhatatlanság kell ehhez a hivatáshoz, nem unok rá, hanem addig hajtom a lovat, míg az az óra működni fog. Nagy öröm nekem, amikor megkeresnek egy olyan javítandó órával, amin előzőleg már több órás is dolgozott, de végül nekem sikerül csak megcsinálni. Ez büszkeséggel tölt el.


Schneider István: 1948-ban született Sopronban. Aranykoszorús órásmester, a Schneider Óra–Ékszer Kft. alapítója. 2018-ban Sopronért Emlékéremmel tüntették ki. Képviselőként aktívan segítette a városháza felújítását, a városi köztéri órák felállítója, üzemeltetője, a Rotary Club tagja. Az üzlet fennállásának 50. évfordulója alkalmából órakiállítást szerveznek Ötven év, ötven műremek címmel november 5–27. között a Liszt-központ Munkácsy termében. A több kísérőprogrammal színesített kiállítás ingyenesen látogatható hétfői napok kivételével 10–18 óra között. 

Kapcsolódó cikkek