Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A várakozás fényei

„A szent karácsonyt mindenki békében tudja tölteni”

A várakozás fényei

| Huszár Judit | Városi hírek

Már ég az első gyertya az adventi koszorún, már esténként világítanak a fények, a forralt bor illata is belengi a belvárost – megnyílt az idei adventi vásár, ezzel együtt elkezdődött az ünnepre hangolódás időszaka Sopronban.

Pénteken délután vékony hólepel borította be Sopront, stílszerűen, téli hangulatban nyílt meg az adventi vásár. Idén a vírushelyzet miatt nagyszínpadot nem állítottak a szervezők, de a Mária-oszlop és a nagy Rondella között helyi vállalkozók kínálják portékáikat, valamint a vásárban helyet kaptak a jótékony szervezetek standjai is. Ezúttal az adventi kalendárium a Rondellánál látható, itt igazi fényesőben lehet megnézni a gyerekek rajzait.

– Advent az elcsendesedés és a felkészülés időszaka, hogy a keresztény világ legszentebb ünnepét, a szent karácsonyt mindenki békében és szeretetben tudja tölteni – mondta a vásár pénteki megnyitásán dr. Farkas Ciprián polgármester. – Én nagyon bízom benne, hogy mindenki, aki kilátogat a soproni adventi vásárba, átéli az ünnep hangulatát.

A polgármester megnyitója után egy hétéves kisfiú, Majoros Noel segítségével felkapcsolták az idei ünnepi fényeket. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Adventi fények – beragyogják Sopront, Soproni Téma, 2021. november 10.), idén a korábbinál is grandiózusabb fényárban úszik városunk – közel 800 ezer kicsi izzó és több kilométer hosszúságú fényfüzér emeli advent hangulatát. Újdonság, hogy most fényvetítéssel is készültek a szervezők, a Mária-oszlopnál tucatnyi mintát vetítenek hét ház falára – a speciális attrakciót pénteken, szombaton és vasárnap esténként, illetve olyan jeles napokon, mint például december 6. is láthatjuk.

Vasárnap este – a hagyományoknak megfelelően – meggyújtották az első gyertyát a város adventi koszorúján. – A magyarságunkban is megtartó hit erejét az Istenhez és a nemzethez való tántoríthatatlan hűséget, valamint lélekemelő ünnepvárást kívánok Sopron közösségének! – emelte ki beszédében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, aki szólt a száz évvel ezelőtti népszavazás jelentőségéről is.

– Advent arra hív, hogy változzunk, érjünk, nemesedjünk, és átvitt értelemben gyomláljunk is – osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel Kovács Gergő Vilmos iskolalelkész, püspöki biztos.

A városi gyertyagyújtáson részt vett Magas Ádám önkormányzati képviselő, közreműködött a Fidelissima Vegyeskar. A tervek szerint a következő vasárnapokon is este hatkor gyújtják meg a gyertyát az adventi koszorún. Közben kulturális és családi programokat is tartanak, ezeket megtalálják a Soproni Advent Facebook-oldalán, valamint lapunk hivatalos Facebook-oldalán is.

Jereváni advent: – A hit, szeretet, reménység üzenete töltse be a Jereván otthonait ezen az adventen! – osztotta meg közösségi oldalán Tóth Éva, a Jereván Lakótelep Településrészi Önkormányzatának elnöke. A városrészben vasárnap délután lobbant fel az adventi koszorún az első gyertya lángja. A rendezvényen részt vett Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere és Magas Ádám önkormányzati képviselő, közreműködött Németh István, a Szent Imre-templom plébánosa, dr. Vladár Gábor református lelkész, Hegedüs Attila evangélikus lelkész, valamint a Lővéri Nyugdíjas Klub tagjai.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek