Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A város is segített
Elviteles kiszolgálás az egyik soproni étteremben. A vezetője, Göndöcs Amarilla (j) szerint a vendéglátásban érdekelt vállalkozások talpon maradását segíti az önkormányzat támogatása.

Dr. Farkas Ciprián: Mindenki oltassa be magát!

A város is segített

| P. Horváth László | Városi hírek

Az önkormányzat által létrehozott alapból folyamatosan kapják meg a támogatásukat mindazon magánszemélyek, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok és civil szervezetek, akik és amelyek sikeres pályázatot nyújtottak be. A cél továbbra is a helyiek segítése – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián polgármester.

Városunk önkormányzata dr. Farkas Ciprián polgármester kezdeményezésére még idén február elején egy ötvenmillió forintos, felülről nyitott alapot hozott létre. A koronavírus miatt nehéz helyzetbe került soproni családok, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek március 12-ig pályázhattak a támogatásra. A vállalkozások egyszeri 500 ezer forint, a bajba jutott magánszemélyek pedig 100 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhettek – a kezdeti lépésekről lapunkban is beszámoltunk (Biztosított a város stabil működtetése, Soproni Téma, 2021. február 10.).

– A kifizetések megkezdődtek, első körben – még húsvét előtt – a bajba jutott magánszemélyek kapták meg a támogatást – közölte lapunkkal dr. Farkas Ciprián polgármester. – A gazdasági társaságok részére is folyamatosan történnek a kifizetések. Igyekeztünk gyorsan cselekedni, hiszen a bajban kétszer ad, aki gyorsan ad. Fontos, nem mindenki kapta meg a maximális összeget, de mindenki, aki jogszerűen kérte, és a rászorultságot is igazolta, az kapott az önkormányzattól támogatást. Mivel közpénzről van szó, alaposan megvizsgáltuk az igényléseket, szükség esetén pedig hiánypótlást kértünk, így még nem zárult le a kifizetés.

A polgármester részletezte: összesen több mint négyszáz igénylés érkezett, így a támogatási összeg meghaladja a költségvetésbe betervezett ötvenmillió forintot.

– Az alap létrehozásának ötletét az adta, hogy egy éve nyakunkon van a koronavírus, elfogytak a lelki és anyagi tartalékok – folytatta dr. Farkas Ciprián. – Tudtuk és éreztük, Sopron város önkormányzatának segítséget kell nyújtania. A kormányzat is jelentős támogatást ad, gondolok itt a hitelmoratóriumra, a bértámogatásra, a gazdaság-újraindítási akciótervre, azonban a települési önkormányzatok sem tehetik meg, hogy ne vegyék ki a részüket ebből. Ennek ellenére láthatjuk, hogy az országban számos más, baloldali önkormányzat a segítségnyújtás helyett bujtatott módon adóemelésekre törekszik, az iparűzési adó teljes megfizetését kéri a nehéz helyzetben lévő vállalkozóktól. Magyarországon az elmúlt tizenegy évben kikerült a közbeszédből az a szó, hogy megszorítás; a baloldal azonban válságok idején rendre visszahozza azt, amint lehetősége nyílik rá.

A kormány által meghirdetett óvatos nyitás megkezdődött múlt héten, de továbbra is nagy hangsúly van az egyéni felelősségvállaláson. A vírus megállításának egyetlen módja a vakcina, így arra kérek mindenkit, hogy ha értesítést kap, akkor menjen el és oltassa be magát! – zárta dr. Farkas Ciprián.

Kapcsolódó cikkek