Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A vértanúkra emlékeztek
Az aradi vértanúk soproni emlékhelyénél tisztelegtek a városlakók és az intézmények képviselői Fotó: Pluzsik Tamás

Aradi 13: „Szép kis deputáció megy az Úristenhez…”

A vértanúkra emlékeztek

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Október 6-án az evangélikus temető előtti emlékparkban tartott városi megemlékezésen a Széchenyi-gimnázium diákjai zenés–prózai műsorukkal méltó módon emlékeztek az elbukott szabadságharc mártírjaira.

A tizenhárom aradi vértanú nevét egykoron szinte mindenki kívülről mondta, ma már sajnos egyre kevesebben tudják fölsorolni azok nevét, akiket a csá­­szári bosszúállás 1849. október 6-án kivégeztetett Aradon. „Szép kis deputáció megy az Úristenhez, hogy a magyarok ügyét képviselje” – mondotta Ernst Ritter von Poltenberg tá­­bornok, amikor végignézett kivégzés előtt álló bajtársain.


Pénteken késő délután az evan­­­­gélikus temető előtti em­­lékparkban tartott városi megemlékezésen a Széchenyi István Gimnázium diákjai zenés–prózai műsorukkal méltó módon emlékeztek az elbukott szabadságharc mártírjaira, a magyar hon­­­­véd­­sereg tizenhárom tábornokára, akiket 168 évvel ezelőtt ezen a napon végeztek ki az aradi várárokban.


Ugyanezen a napon a pesti Új­­é­­pületben sortűz végzett gróf Batthyány Lajossal, az el­­ső magyar kormány felelős mi­­nisz­terelnökével.


Az evangélikus gyülekezet által 1986-ban készíttetett emlékműnél a város koszorúját dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester, valamint Táp Lászlóné, dr. Magas László és Mágel Ágost önkormányzati képviselő helyezte el, majd ezt követően intézmények, szervezetek, iskolák, magánszemélyek is tisztelegtek a mártírok emléktáblája előtt.

Kapcsolódó cikkek