Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A zene, ami nevel…
– Rengeteg a problémás gyerek, a zene segítségével könnyebben tudjuk kezelni őket – mondta dr. Tauber Anna. Fotó: Filep István

Hétköznapi hős: Dr. Tauber Anna 33 évig dolgozott az egyetemen

A zene, ami nevel…

| Madarász Réka | Városi hírek

Bár régebben még nem volt szokás az élethosszig tanulás, dr. Tauber Anna pedagógus pályafutása során mindig tovább és tovább képezte magát annak érdekében, hogy a hallgatóinak minél többet tudjon adni.

Dr. Tauber Anna Pécsett végzett magyar–ének szakon, majd pályakezdőként az akkori 403-as számú Pesti Barnabás Ipari Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskolában helyezkedett el.

– Rögtön belevetettem magam az iskola kóruséletébe – mesélte. – Palotai György tanár úrnak köszönhetően akkortájt az iskolában már működött kórus, ennek a munkájába kapcsolódtam be. Programjainknak köszönhetően sok szakmunkás gyerekkel szerettettük meg az éneket. A ruhaiparos lányokkal ruhagyári kórusom is volt, és énekeltem a pedagógus énekkarban is.

A tanárnő az 1980-as évek második felében óraadóként dolgozott a Széchenyi István Gimnáziumban, ahol természetesen kórust szervezett. A Kisfaludy Napok és az Éneklő Ifjúság megmérettetésein rendszeresen arany fokozatra értékelte a zsűri a vegyeskar teljesítményét. Dr. Tauber Anna 10 éves korától alapító tagja volt a Kovács Sándor által létrehozott leánykarnak, a későbbi Liszt Ferenc Nőikarnak. Jelenleg a Sonitus Scarbantiae Nőikarban énekel, melynek elnöki feladatait látja el. A 403-asban töltött hét év után a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karára került, ahonnan 33 év után most ment nyugdíjba.

– Elvégeztem a Zeneakadémia általános ének, majd az ELTE zeneterapeuta szakát, melynek nagy hasznát vettem – folytatta. – Rengeteg a problémás gyerek, és szerettem volna, ha a leendő óvónők kezébe tudok adni egy módszert, mellyel könnyebben tudják őket kezelni. Ezután a grafológiába mélyedtem el.

A tanárnő rengeteget tanult az elődeitől, akiket nagyon tisztelt. A család mindig is a legfontosabb érték volt és marad az életében.

– Nagyon büszke vagyok a lányomra, aki Kismartonban (Eisenstadt) érettségizett, és a gimnáziumi évek alatt öt nyelvet sajátított el az iskolája jóvoltából – tette hozzá mosolyogva. – Most végez a bécsi egyetemen, és spanyol–német–magyar tolmács lesz. A párommal Ágfalván élünk. Sok időt szentelünk a kertünk szépítésének, és részt veszünk a falu kulturális életében is: a Morgenröte Énekkar tagjai vagyunk mindketten. 

Ajánló: Dr. Tauber Annát Dévai Jánosné Marika néni ajánlotta Hétköznapi hős című rovatunkba. A nyugdíjas kisgyermeknevelő kiemelte, hogy „Pannika zenei tudása kiemelkedő, emellett agilis, kedves, kreatív. Sok óvónőt tanított zenére, pedagógusnap alkalmából pedig oktatófilmet is készített.”. A tanárnő számára is emlékezetes volt a Marikával való találkozás, amikor a Benedek-karon csecsemő- és kisgyermeknevelő képzést indítottak.

Kapcsolódó cikkek