Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Akciós élelmiszerek
Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják. Az érintett boltoknak valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni. Fotó: Illusztráció

Árfigyelő rendszer: Naponta frissülő adatok

Akciós élelmiszerek

| Munkatársunktól | Városi hírek

Július elsejétől minden héten más élelmiszerek lesznek akciósak a nagyáruházakban, a kereskedelmi üzletláncoknak pedig kötelező lesz az online adatbázisban nyilatkozni az árakról – ezektől a rendelkezésektől is azt várja a kormány, hogy csökkennek az árak, így az infláció is.

A kormány célja, hogy a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a teljes foglalkoztatottság védelme érdekében letörje a szankciós inflációt, megfékezze az élelmiszerek további áremelkedését. Ennek érdekében már húsz intézkedésről döntöttek. Július elsejétől vezetik be a kötelező akciókat az olyan élelmiszer-kereskedelmi láncoknál, amelyek nettó árbevétele 2021-ben meghaladta az egymilliárd forintot. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják, ilyen például a baromfihús, a sajt vagy a kenyér, a péksütemény, a zöldség, a gyümölcs és a felvágott. Az érintett boltoknak valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni. Az akciós élelmiszereket hetente kell kijelölni, ezek között nem szerepelhetnek az árstopos termékek. Az akciók minden héten csütörtökön 0 órától a következő hét szerda 24 óráig tartanak. Fontos az is, hogy az árcsökkentés alkalmazása során egyéb költség vagy díj nem számolható fel. A kereskedő pedig köteles az árcsökkentéssel összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint az online felületein megjelentetni. Az akciós árukból annyit kell tartani a boltokban, hogy a vásárlók kiszolgálása folyamatosan biztosított legyen. A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi.

Szintén legkésőbb július 1-jétől lép életbe a fogyasztóvédelem és gazdasági versenyhivatal online árfigyelő rendszere, amelynek célja, hogy fokozza a versenyt, ugyanis a fogyasztók össze tudják majd hasonlítani az árakat. Ez az intézkedés a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra vonatkozik, amelyek nettó árbevétele meghaladja az évi 100 milliárd forintot. Az adatbázis kezdetben több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát tartalmazza, megtalálható benne például a sertéscomb, a kenyér, az 1,5 százalékos ESL tej, a trappista tömbsajt, a lédig idared alma, a virsli, a vaj, a spagettitészta. Az adatokat a kereskedő napi szinten köteles feltölteni elektronikusan. A rendszerhez azok a kereskedők is csatlakozhatnak önkéntesen, akikre a kötelező adatszolgáltatás nem vonatkozik. 

Kapcsolódó cikkek