Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Amerikából jöttem
Prof. dr. Richard Allan Allday órái népszerűek a Soproni Egyetem Benedek-karán Fotó: Németh Péter

Richard Allan Allday a Kentucky Egyetem professzora

Amerikából jöttem

| Huszár Judit | Városi hírek

Nyilvános előadásokat is tart a Soproni Egyetem Benedek-karán egy amerikai professzor. Prof. dr. Richard Allan Allday Fulbright-ösztöndíj keretében érkezett városunkba, szakterülete az alkalmazott viselkedéselemzés.

– Miért pont a Soproni Egyetem Benedek-karát választotta a Fulbright-ösztöndíj célhelyszínének?

– Családommal az Egyesült Államokban, Lexington városában élünk, ahol a Kentucky Egyetem professzora vagyok. Olyan gyermekekkel foglalkozom, akik autizmus spektrumzavarral, értelmi fogyatékossággal és viselkedési problémákkal küzdenek. A Magyar–Amerikai Fulbright Bizottság a pályázati felhívásban olyan szakembereket keresett, akik pedagógiai és pszichológiai tudományterületen tevékenykednek. Az én hivatásom és kutatási témám épp e két terület kombinációja. A Soproni Egyetem Benedek-karának jó híre van a korai gyermekkori nevelés és pedagógusképzés terén, ezért választottam ezt az intézményt, ahol dr. habil. Varga László dékán úr is örömmel támogatta Sopronba érkezésemet.

– Már több mint egy hónapja itt vannak Sopronban, hogy érzik magukat?

– Nagyon szeretjük Sopront! Gyönyörű, bájos, tiszta és biztonságos város. Különösen imponáló számunkra a városközpont, a Tűztorony, a gyönyörű templomok, a hegyek és a csodálatos ételek! Az emberek is nagyon kedvesek, közvetlenek. Figyelemre méltó a magyarok etikus munkavégzése.

– A saját kutatásai során hogyan tudja majd hasznosítani az itt szerzett tapasztalatokat?

– A tapasztalatok hozzájárulnak ahhoz, hogy az amerikai hallgatókat is felkészítsem a kultúrák közötti együttműködésre. Szeretnék bekapcsolódni a Soproni Egyetem oktatóival végzett közös kutatásokba, bízom benne, hogy munkánk eredményeit az amerikai és az európai tudományos folyóiratokban is közzé tehetjük. Remélem, hogy minél több intézményt lesz lehetőségem meglátogatni. Legkisebb gyermekünk a magyar–angol nyelvű Tudás Vár óvodába jár, ahol szülőként is bepillantást nyerhetünk a magyar pedagógiai gyakorlatba. Lenyűgöző az a szeretet és szaktudás, ahogy Kiss Eszter, az intézményvezető és munkatársai nevelik a rájuk bízott gyermekeket.

– A gyermekkori viselkedészavaroknak vannak nemzeti sajátosságai?

– A fogyatékosságnak és a viselkedési zavaroknak általában nemzetközi jellemzői vannak. Az autizmus kiváló példa a kultúrák között felismert hasonlóságokra. Remélem, hogy itt tartózkodásom során minél többet megtudhatok a fogyatékossággal élő gyermekek oktatásáról, valamint a család és a nevelők számára nyújtott támogató szolgáltatásokról. A Benedek-karon minden kedden és szerdán 4 órától nyilvános előadásokra, beszélgetésekre várom az érdeklődőket. Végül szeretnénk köszönetet mondani Sopron város közösségének a kedves vendégszeretetért!

A Fulbright-ösztöndíjról

A Fulbright-program posztgraduális oktatási, kutatói ösztöndíj-, illetve csereprogram, amelyet 1946-ban alapított J. William Fulbright amerikai szenátor. Alapvető célja, hogy elősegítse az országok közötti kölcsönös megértést, valamint lehetőséget nyújtson tudományos kutatói munkára, szakmai gondolatcserére. Ez a világ egyik legrangosabb ösztöndíja, jelenleg 155 országban működik. 

Kapcsolódó cikkek