Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Április 3-án országgyűlési választások és népszavazás

| Városi hírek

Áder János kitűzte a 2022-es választások időpontját – méghozzá április 3-ra. A köztársasági elnök a kormány által kezdeményezett népszavazás időpontjáról is döntött, amelyet ugyanezen a napon tartanak.

Idén Magyarország választójoggal rendelkező polgárai immár kilencedik alkalommal szabadon dönthetnek arról, hogy kikre bízzák közös ügyeink intézését – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

– Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz arra, hogy a köztársasági elnök milyen időpontra tűzheti ki az országgyűlési képviselők általános választását. E törvényi felhatalmazás alapján az országgyűlési képviselők általános választását a legkorábbi időpontra, 2022. április 3-ra tűzöm ki – közölte Áder János.

A hivatalos választási kampányidőszak ötven nappal a választás napja előtt, február 12-én kezdődik, ekkor kapják meg a jelöltként indulni szándékozók az ajánlóíveket. A választási értesítőket február 5-től kezdik kézbesíteni.

Az egyéni választókerületi jelölteknek legalább ötszáz érvényes ajánlásra van szükségük, országos listát az a párt állíthat, amelynek minimum tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltje van. Az országgyűlési képviselők száma 199, ebből 106 képviselőt egyéni választókerületben, 93-at országos listán választanak. Az új Országgyűlés alakuló ülését – a választást követő harminc napon belüli időpontra – a köztársasági elnök hívja össze.

A kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazás időpontjáról is döntött Áder János, ezt is április harmadikára tűzte ki. A négy kérdés a következő: – Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak? – Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek? – Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be? – Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Kapcsolódó cikkek