Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az alkotás éltető öröme
Alpek Lajosné miután megtanulta a hagyományos erdélyi festékes szőnyegszövést, elkezdett kísérletezni. Fotó: Németh Péter

Hétköznapi hős: Alpek Lajosné 2001 óta foglalkozik szövéssel

Az alkotás éltető öröme

| Madarász Réka | Városi hírek

Egész életét örömteli munkálkodással töltötte Alpek Lajosné Éva: tanított, panziót vezetett, cukrászdát nyitott, kertészkedett, közben pedig felnevelt két gyereket. A Gyapjúszövők Alkotó Körének vezetője mindenkiből előhozza a kreativitást.

Egy Tolna megyei kis faluban, Németkéren született Barta Éva. 22 évig tanított az Alapi Általános Iskolában, közben pedig megismerkedett későbbi férjével, a jó kedélyű helyi pékkel. Együtt látogatták meg Éva egyik unokatestvérét Sopronban, és az asszonyka annyira beleszeretett a városba, hogy – a jól menő pékséget maguk mögött hagyva – ideköltöztek. Mozgalmas 15 év következett: a Bécsi utcában vezettek egy panziót, ami hihetetlen népszerűségnek örvendett, majd Fertőrákoson is adtak ki szobákat. A Szentlélek utcában nyitottak egy kis cukrászdát, ami valóságos ékkőnek számított. A gyümölcsös süteményeket maga Éva készítette. A két ház, a két gyerek, a kert a 84 gyümölcsfával azonban egy idő után már túl soknak bizonyult, úgyhogy fokozatosan megváltak mindentől. A házaspár most a Híd utcában él egy gyönyörű házban, melynek fényét Éva szebbnél szebb szőnyegei tovább emelik.

– Kapcsolatom a szövéssel 2001-ben kezdődött – mesélte Éva ragyogó szemekkel. – Amikor Sopronba kerültünk, nem ismertem senkit, és szükségem volt a közösségi életre. Egy hímzőkiállításon találkoztam Roskó Marikával, és elmentem közéjük. A Pedagógusok Soproni Művelődési Házában mindenki a hagyományos erdélyi festékes szőnyegszövést tanulta. Miután az alapokat elsajátítottam, elkezdem kísérletezni, hiszen mindig is szerettem újítani.

Éva vásárolt magának egy gobelinszövőszéket, és – a szakköri szabályokat tartva – szinte mindent kipróbált rajta. 2015-ben vette először a bátorságot, és elvitte három szőnyegét a Hagyományok Házába zsűriztetni. Tehetségét rögtön díjakkal jutalmazták, és két alkotását is kiállították az Élő Népművészet országos népművészeti kiállításon. Ezután munkáit számos elismeréssel tüntették ki.

– A szülői házban mást sem hallottam, csak zenét – folytatta a tevékeny hölgy. – A kultúra iránti igényem hozott Sopronba. A muzsika életem meghatározó része maradt, főleg a klasszikus zenéért rajongok. Dallamok iránti szeretetemet unokámnak, Eszterkének igyekszem átadni.

Ajánló: Alpek Lajosnét a Gyapjúszövők Alkotó Körének egyik tagja, Némethné Veronika ajánlotta figyelmünkbe. Az ajánló szerint példaértékű az a lelkesedés, amellyel Éva azon fáradozik, hogy ez az ősi tevékenység fennmaradjon, fejlődjön. „Szakmai hozzáértése mellett emberi hozzáállása, empatikus viselkedése is színesíti a szakkör tevékenységét.”

Kapcsolódó cikkek