Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az egykori Rókalyuk vendéglő  a Hátsókapu utcában
Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Látta már?– épületek, szobrok, műemlékek

Az egykori Rókalyuk vendéglő a Hátsókapu utcában

| Városi hírek

Sopron történelmi belvárosában, a Caesar-háztól nem messze, az egykori Müller Paulin utcában, amit ma Hátsókapunak neveznek, működött egy legendás vendéglő, a Rókalyuk.

Az eredeti épületet a 18. század végén Zoller Ferenc órásmester építtette és nevezte el a Sopron helyén állott római kori város képzeletbeli alapítójáról Sempronius-háznak.

Maurer Ferdinánd festőművészként is elismert volt, ő festette például a Szent György-templom oltárképét, de gyöngülő látása miatt egyre kevesebb munkát kapott, ezért a város megengedte neki, hogy 1822-ben a Hátsókapuban, abban a bizonyos Sempronius-házban egy kis kocsmát nyisson. A Belsőváros 2. szám alatt, közvetlenül a Hátsókapu tornya mellett lakott a Mártony család, akiknek két fia, Ferenc és Károly (utóbbi beírta nevét a tudomány történelmébe is, hisz ő találta föl a sűrített levegőt használó légzőkészüléket) a torony egyik odújában egy szelídített rókát tartott. Innen ered a csapszék elnevezése: Fuchs-Lucke, azaz Rókalyuk. Megszállni itt ugyan nem lehetett, de mindenkit szívesen láttak egy-két pohár borra, néhány finom falatra. Zilahy Károly írta Petőfi életrajza című munkájában, hogy 1841-ben Kápli Lajos 1 forint 6 krajcárra rúgó vacsorát fizetett a soproni Maurer-féle vendéglőben az itt katonáskodó egykori osztálytársának, Petőfi Sándornak. Feljegyezték azt is, hogy 1903 tavaszán itt alakult meg a soproni amatőr fényképészek fotóklubja. A Rókalyuk vendéglőt 1950-ben államosították, utolsó tulajdonosa Gyenesse Lajos volt.

Kapcsolódó cikkek