Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az egykori tüzérségi laktanya lovardája

Látta már? – soproni épületek, szobrok, műemlékek

Az egykori tüzérségi laktanya lovardája

| Városi hírek

Sopron a 19. század végén, a huszadik század első felében igazi garnizonváros volt megannyi laktanyával.

Amikor a soproniak a naptárt a 20. századra lapozták, a városnak durván 33 ezer lakosa volt, az itt állomásozó katonák száma pedig mintegy háromezer. Leszámítva a vasfüggöny leereszkedését követően épült, ma már omladozó határőr őrsöket, klasszikus „laktanyaformája” ma már csak az egykori császári és királyi 48-as gyalogezred otthonának, a volt Ferenc József laktanya ma már használaton kívüli Táncsics utcai épületének van. Volt, amit a második világháborús bombázások töröltek el a föld színéről, ami pedig megmaradt belőlük, azt lebontották, átalakították.

Ha nem is eredeti formájában és funkciójában, de egy „laktanyatartozék” még ma is épségben maradt az utókorra, ez pedig a Ferenc Ferdinándról, majd Frigyes főhercegről elnevezett tüzérségi laktanya egykori fedett lovardája az Ágfalvi úton. „Sopronból sürgönyzik lapunknak, hogy a honvédelmi miniszter jóváhagyta a város fölterjesztését a tüzérségi laktanya felépítése ügyében és Rieger nyugalmazott századost bízta meg a tervek kidolgozásával.” – írta a Pesti Hírlap 1894. február 24-én. Az 1897-re elkészült tüzérkaszárnya megmaradt főépületét a közelmúltban teljesen átalakították, ma egy modern szolgáltatóház működik a helyén. A laktanya annak idején több mint hét hektáron terült el, 362 ember és 235 ló elhelyezésére volt lehetőség, emellett négy tiszti és hat altiszti lakást is magában foglalt. A névadó Frigyes főherceg (1856–1936) a Habsburgok bonyolult családfájának toszkánai mellékágából származott, 1914 és 1917 között ő volt az Osztrák–Magyar Monarchia haderejének főparancsnoka. Maga a lovarda épülete amellett, hogy lovassági gyakorlatok színtere volt, egyéb funkciókat is betöltött, például párbajoztak is benne. „Súlyos kimenetelű párbaj folyt le tegnap délután Sopronban, a tüzérségi laktanyában, amelyet egy közismert soproni bányamérnök-hallgató és egy soproni orvostanhallgató vívtak kölcsönös provokálás után. A párbaj a bányamérnök-hallgató harcképtelenségével végződött, aki a jobb karján súlyos vágást kapott.” – írta a Sopronvármegye 1927 novemberében. „A soproni tüzértisztek szerdán, Szt. Borbálának, a tüzérség védőszentjének napján hagyományos ünnepet rendeztek, amelybe az egész helyőrség és Sopron előkelő polgári társadalma is belekapcsolódott. Délután négy órakor az ütegek ünnepélye volt a laktanya fedett lovardájában.” – olvasható a Soproni Hírlap 1929. december 6-i számában.

A vasúti vágányok melletti, a fotón látható egykori lovardaépület ma italraktár, lovasok helyett elektromos targoncák róják köreiket az épületben.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek