Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az első nap az új soproni piacon
Megtelt élettel a Csarnok utcai piac felújított épülete – a lapunk által megkérdezett árusok és vásárlók is elégedettek a fejlesztéssel. Fotók: Filep István

Az árusok és a vásárlók is elégedettek a vásárcsarnok épületével

Az első nap az új soproni piacon

| Szilágyi Andrea | Városi hírek

Vége a várakozásnak: pénteken kinyíltak a felújított soproni piac kapui a vásárlók és a kereskedők előtt. A jelenlévőket kérdeztük, hogy mit gondolnak az új vásárcsarnokról.

Zamatos gyümölcsök és zöldségek sorakoznak a ládákban, szebbnél szebb tavaszi virágok zöldellnek a kaspókban, és a sült kolbász illata már a parkolóból hívogat mindenkit: pénteken reggel a Csarnok utcai piac felújított épülete végre megtelt élettel.

Mint arról lapunk is beszámolt (Leaszfaltozzák a murvás utat, Soproni Téma, 2023. szeptember 20. és Épül az új piac, Soproni Téma, 2024. február 21.), 2023 szeptemberében a bontási munkálatokkal megkezdődött a piac és környezetének megújítása. Az elkészült épület nyomokban sem emlékeztet a régire: a létesítmény körül új parkolóhelyeket alakítottak ki, a bejárat előtt húzódó, hosszú, ívelt tető alatt kapott helyet a bolhapiac, emellett 4 elektromos kapuval is ellátták az épületet a könnyebb árurakodás érdekében. Azonban nemcsak külsőleg újult meg a városiak kedvelt találkozóhelye: a kivitelezők a belső tereknek is igyekeztek modern, letisztult látványt adni.

Varga Zoltán hegykői őstermelő gyakran árult a régi piacon, hiszen már a szülei is ott adták el a portékát. Szerinte nem kell félni az új dolgoktól. – Bár még kicsit szokatlan, de abszolút megérte várni az új épületre – mondta lapunknak. – Elég hamar elkészültek a munkálatokkal, más építkezések sokkal több időt emésztenek fel.

Raknicsné Kiss Julianna azt mondta, hogy az új épület egyik legnagyobb előnye egyértelműen a tető. – Húsz éve minden reggel, ha esett az eső, nem volt piac. Ma már eshet nyugodtan, nem probléma – mondta az árus. – Az új vásárcsarnok vevő- és eladóbarát lett, megérte várni rá, szerintem mindenki jól járt.

– Jó, hogy fedett lett az épület, emellett a belső tér is tágas – kezdte Takács Lászlóné, aki vásárolni érkezett múlt pénteken. – Több árust látok, ezért a kínálat is nagyobb lett. Ez jó a kereskedőknek és a vásárlóknak egyaránt. Örömteli, hogy a bolhapiacot is bejárhattam, eddig erre csak vasárnap délelőttönként volt alkalmam.

Horváthné Payrits Beáta szerint egyszerűen szuper lett az új vásárcsarnok. – Korábban minden héten jártam a piacra, így már hiányzott nekem. Le a kalappal a polgármester előtt, nagyon kellett ez már a soproni embereknek.

Barasitsné Jókuti Ibolya is gyakori vásárló a piacon. – Nagyon vártuk, hogy eljöjjön ez a nap. Végre szép, tiszta és modern környezetben piacozhatunk esős időben is.

A piac állami támogatásból, a Modern Városok Programban, mintegy 1,4 milliárd forintból valósult meg. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek