Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az éltető közös éneklés
A próbák, a közös fellépések hihetetlen élményt, feltöltődést nyújtanak a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar tagjainak. Fotó: Kutasi Heléna

Kultúra, sport, egészség – Civil szervezetek Sopronért

Az éltető közös éneklés

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

Alakulásának 75. évfordulójára készül jövőre a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar. – Számunkra a próbák, a közös fellépések hihetetlen élményt, feltöltődést nyújtanak, és nincs annál lélekemelőbb, amikor mindezt a közönségünk velünk együtt éli át koncertjeinken – mesélte Makkos Ágnes karnagy, aki több mint három évtizede lépett az énekkar kötelékébe.

A kórus 1948-ban alakult a Pedagógusok Szakszervezete művészeti együtteseként a legendás karnagy, Kovács Sándor vezetésével. Ezután Törzsök Béla, Horváth Valéria, Somlai András, Nagy Alpár, Palotai György és Dárdai Árpád irányította a kórus művészeti életét. Makkos Ágnes két évtizede az énekkar vezetője. Számtalan fellépés, városi és országos díjak, hazai és határon túli sikerek jellemzik az együttes működésének évtizedeit. Az énekkar nagy büszkesége a 2013-as egyházzenei kategóriagyőzelem az írországi Sligo nemzetközi kórusversenyén. Az elmúlt két évben a korlátozások nehezítették a próbákat és a fellépéseket, ám tavaly nyáron a barlangszínházban a Carmina Buranában együtt énekelhetett a kórus egy része, illetve fellépett Harkán, Győrben, lehetőséget kapott a Pedagógusok Művelődési Házában is, és ismét részese lehetett az Énekel az ország nagyszabású kezdeményezésének. A tagok már most szívvel és lélekkel készülnek a 2023-as őszi jubileumi koncertjükre.


Kapcsolódó cikkek