Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az emberek szolgálata
40 éve működik a Magyar Vöröskereszt Jereváni Szervezete, melynek vezetője Lipták Sándorné Fotó: Németh Péter

A jereváni nyugdíjas klub elnöke, a hétköznapi hős

Az emberek szolgálata

| Madarász Réka | Városi hírek

Hosszú élete során a legnagyobb örömet az jelentette Lipták Sándorné számára, hogy sokaknak szerzett boldog perceket és órákat. Az idős hölgy ápolónőként és a Magyar Vöröskereszt tagjaként egész életét mások megsegítésének szentelte.

Lipták Sándorné 19 évesen kezdett el ápolónőként dolgozni. Kezdetben feladatait kórházakban látta el. Akkoriban annyira nagy szükség volt a képzett munkaerőre, hogy előfordult, a napot az egyik osztályon kezdte és egy másikon fejezte be. 1967-ben körzeti ápolónő lett, a soproni Vöröskeresztbe pedig 1953-ban lépett be. Munkáját és közösségi tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el, a legbüszkébb a jereváni idősek klubjának vezetőjeként negyven év alatt elért eredményeire.


– 1978-ban alakult meg a Magyar Vöröskereszt Jereváni Szervezete 110 taggal annak érdekében, hogy kicsit közelebb hozza egymáshoz a lakótelepre költöző embereket – mesélte a kedves idős asszony. – Hol itt, hol ott ült össze a lelkes társaság. Szépítgettük a környezetünket, tisztaságmozgalmakat, elsősegélynyújtó és csecsemőgondozó tanfolyamokat szerveztünk, rászorulóknak gyűjtöttünk. Az akkori vállalatoktól és vállalkozóktól rengeteg segítséget kaptunk.
A szervezet megalakulásától kezdve és azon belül működik az idősek klubja, amely idén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját. 1996-ban kapták meg a tagok a jereváni hőközpont egyik épületét, amelyet saját költségükön hoztak rendbe.


– Régebben színjátszó csoportunk is volt, amivel ünnepélyeken szerepeltünk – zárta Lipták Sándorné. – Ma már nehezebb a helyzetünk. 30–35 aktív tagunk van, többségük 80 éven felüli. Önkormányzati támogatásból kirándulásokat szervezünk. Az időseknek hatalmas feltöltődést jelentenek ezek az alkalmak, hiszen sokuknak korábban nem volt lehetőségük arra, hogy az ország különböző részeire vagy akár külföldre is eljusson.


Lipták Sándorné ezúton is szeretne köszönetet mondani a város és a Vöröskereszt vezetőségének, a klub aktív tagjainak és családjának, akik mindenben támogatták.

A Magyar Vöröskereszt Jereváni Szervezetének Idősek Klubja tagjai keresték meg újságunkat azzal, hogy vezetőjüket, Lipták Sándornét a Hétköznapi hős című rovatunkba ajánlják. A klubtagok mindannyian nagyon szeretik Líviát, aki 83 évesen még mindig nagyon aktív, és rengeteget tett és tesz az idősekért.

Kapcsolódó cikkek