Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az emlékezés lángja
A Német–Magyar Nyári Akadémia diákjai a Páneurópai Piknik Emlékparkban. Itt vette át Frank Spengler a Pro Urbe díjat.

„Mi, magyarok ’89-ben kaptuk vissza valódi szabadságunkat”

Az emlékezés lángja

| Huszár Judit | Városi hírek

Koszorúzással, faültetéssel, beszédekkel emlékeztek a páneurópai piknik és a határáttörés 32. évfordulójára múlt csütörtökön Sopronpusztán. A rendezvényen vette át a Pro Urbe díjat Frank Spengler, a Konrad Adenauer Stiftung korábbi magyarországi képviseletvezetője.

– Egy rab nép adott szabadságot egy másik rab népnek – mondta dr. Farkas Ciprián Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik Emlékparkban rendezett megemlékezésen. A rendezvényen elsőként a soproni polgármester beszélt a 32 évvel ezelőtti események jelentőségéről, idézte Helmut Kohl akkori német kancellárt is, aki úgy fogalmazott, hogy a berlini fal első tégláit a pán­európai pikniken ütötték ki.

Dr. Farkas Ciprián méltatta Frank Spengler, a Konrad Adenauer Stiftung korábbi magyarországi képviseletvezetője munkáját, majd Barcza Attila országgyűlési képviselő, valamint dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester társaságában átadta a Pro Urbe díjat.

Frank Spengler köszönő beszédében azt mondta, hogy a páneurópai piknik mindig a bátorság egyik jelképe lesz. Ezután Michael Winzer, a Konrad Adenauer Stiftung jelenlegi magyarországi képviseletvezetője emlékezett meg a 32 éve történtekről, majd Katharina Landgraf, a német parlament CDU-képviselője beszélt arról, hogy lényeges a fiatalabb generációkkal is megismertetni a történelmi eseményeket.

– Mi, magyarok ’89-ben kaptuk vissza valódi szabadságunkat, az elfojthatatlan szabadságvágy tört felszínre a páneurópai pikniken – hangsúlyozta Barcza Attila. Az országgyűlési képviselő szerint az elmúlt 32 évben hosszú utat jártunk be, amelyet folytatni kell. Szólt az elmúlt év soproni fejlesztéseiről, azok jelentőségéről is.

A beszédek után a kopjafánál Sopron vezetése és a jelenlévő német vendégek virágokat, koszorúkat helyeztek el, majd a hagyományoknak megfelelően faültetéssel zárult a program.

A Pro Urbe díjas

Frank Spengler a németországi Ziegenhainban született. Közgazdász oklevelének megszerzése után, 1981-ben a Konrad Adenauer Stiftung munkatársa lett, 2012-től idén márciusig vezette az alapítvány magyarországi képviseletét. A német–magyar kapcsolatok egyik legfontosabb alakítója volt, támogatta az alapítvány azon tevékenységét, amelyet az 1989-es páneurópai piknik és határáttörés szellemiségének megőrzése érdekében folytatott. Különösen szívén viselte, hogy a hiteles történelmi eseményeket a fiatalabb generációkkal megismertesse, ezért városunkba rendszeresen nemzetközi nyári akadémiát szervezett.A díjjal járó összeget a német–magyar kapcsolatok erősítése céljára ajánlotta fel. 

Piknik két keréken: Közel háromszázan vettek részt azon a biciklitúrán, amelyet a Delta MTB Sopron egyesület szervezett. A kerékpárosok augusztus 20-án a Hotel Soprontól a Koronázó-dombon, Trianon emlékhelyen, a Hubertus-kilátón, a Vasfüggöny emlékműn, a Dudlesz-erdőn át tekertek a Páneurópai Piknik Emlékparkba.

Nyári akadémisták: A városházán is köszöntötték a Német–Magyar Nyári Akadémia diákjait múlt csütörtökön. Többéves hagyomány, hogy a páneurópai piknik alkalmából Magyar–Német Ifjúságért Egyesület és a Konrad Adenauer Stiftung nyári egyetemet szervez Sopronba. A résztvevők több napot töltöttek városunkban, részt vettek a páneurópai piknikre emlékező ünnepségen is. 

Kapcsolódó cikkek