Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az év megyei határrendésze
Vass Csaba 1992 óta teljesít szolgálatot a soproni határ­átkelőn. Fotó: Filep István

Az év megyei határrendésze

| P. Horváth László | Városi hírek

2011 után ismét az év megyei határrendésze lett Vass Csaba. A címzetes rendőr főtörzszászlós közel 30 éve a soproni határátkelőnél teljesít szolgálatot.

A tősgyökeres soproni Vass Csaba 1992-ben lett határőr. Első és egyben jelenlegi szolgálati helye a soproni határátkelő. Itt még útlevélkezelőként kezdett. A határőrség megszűnte után a rendőrséghez került ugyan, de mindvégig a határrendészettel foglalkozott. Napjainkban pedig már szakértőként dolgozik. Fő feladatai közé tartozik az illegálisan hazánkban tartózkodók kiszűrése, elfogása, illetve környezettanulmány elkészítése a letelepedési engedélyt kérőkről.

– Az egy éve tartó vírushelyzet a mi munkánkra is kihatott – mondta a címzetes rendőr főtörzszászlós. – A határátkelőkön 2020-ban ismét visszaállt az ellenőrzés, a szabályok pedig gyakran változnak. Fontos, hogy minden esetben higgadt maradjon az ember. Az ingázók a lassú haladás miatt idegesebbek, ilyenkor egy-egy jó szóval kezelhetjük a helyzeteket.

Vass Csaba a közel három évtizedes pályafutása alatt sok mindent meg- és átélt már. Egy esetre azonban jól emlékszik. Még az 1990-es években jelentkezett kilépésre egy román rendszámú autóbusz 42 utassal. Az útlevelek átvizsgálása után derült ki, hogy mindegyikük okirata hamis, a fényképeket kicserélték, illetve az állampolgárságuk sem egyezett. Nem románok, hanem moldávok voltak.

A határrendészek feladata napjaiban sem lett kevesebb, még mindig sokan szeretnének útlevél vagy más okirat nélkül Ausztriába szökni. Sokszor veszélyes terepen dolgoznak a rendőrök. Ám mint Vass Csaba megjegyezte, a munkát sosem szabad hazavinni. Otthon csak a családdal szabad foglalkozni!

Kapcsolódó cikkek