Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az oltás életeket ment

„Rendelkezésre állnak a biztonságos és hatékony oltóanyagok”

Az oltás életeket ment

| Köves Andrea | Városi hírek

Folyamatosan zajlik a koronavírus elleni védőoltások beadása a Soproni Gyógyközpontban és a háziorvosi rendelőkben. Vajon miért döntöttek közismert soproni polgárok a vakcina beadatása mellett? – erre a kérdésre kerestük a választ.

Savanyu Gergely, a Soproni Petőfi Színház művésze önkéntesként is tevékenykedik a Soproni Gyógyközpont oltópontján, az első vakcinát pedig már megkapta:

– Jelenleg annak, hogy az ember ne legyen beteg, és ne betegítsen meg másokat, az egyetlen módja az oltás. Vannak oltásellenesek, mások még a vírusban sem hisznek, ez szerintem rendkívüli módon felelőtlen magatartás. Beoltattam magamat, hiszen abban bízom, hogy minél előbb visszatérünk a rendes kerékvágásba, a színházi munka csak akkor működhet, ha az emberek közösségbe tudnak menni. Abban bízom, hogy a kétkedőknek is példát ad, ha mi, színészek beoltatjuk magunkat, hiszen alig várjuk végre a közönséggel való személyes találkozást.

Dr. Amberger Erzsébet évtizedekig volt Sopron tiszti főorvosa, az elsők között regisztrált a védőoltásra:

– A hetvenes évek közepén, amikor járványtanból a szakorvosi képesítésem megszerzésére készültem, prof. dr. Berencsi György nemzetközi hírű virológus azt mondta, hogy a harmadik évezred a vírusok évezrede lesz, és ezek a kórokozók mindig kicsit előttünk járnak. Több mint egy éve kiderült: milyen jól látta már akkor is a helyzetet, hiszen a Covid-19 vírus meglátásom szerint térdre kényszerítette az egész világot. Itt az ideje, hogy az emberiség takarodót fújjon a kórokozónak, ennek a legbiztosabb módja pedig a védőoltás. Ám mindez csak akkor hatékony, hogyha akkora lesz a lakosság átoltottsága, hogy a vírus nem talál elég fogékony embert. A tudománynak hála, rendelkezésre állnak a biztonságos és hatékony oltóanyagok. A vakcinákat már meg is kaptam.

Frühwirth Blanka soproni írónő fiatal kora ellenére regisztrált az oltásra, az első vakcinát már megkapta:

– Bevallom, engem nem csak a közösségi érdek vezérelt. Volt hasonló korú ismerősöm lélegeztető gépen, nekem ez elég motivációt adott ahhoz, hogy kérjem az oltást. Amellett, hogy az ember kisebb eséllyel kerül kórházba, azt a pozitív hozadékát is várom az oltásnak, hogy minél előbb visszaálljon az élet a normál kerékvágásba, és lehessen utazni. Nálam ugyan jelentkeztek a gyakori mellékhatások is az oltásnál, de sokkal hamarabb elmúltak, mintha a vírussal és a szövődményeivel kellett volna megküzdenem. Úgy érzem, felkészülten várom az emlékeztető oltást.

Farkas Gábor, a Széchenyi István Gimnázium igazgatója élt a pedagógusok számára felkínált oltás lehetőségével:

– Egyrészt állampolgári felelősségérzetem késztetett az oltás beadatására, hiszen pedagógusként, igazgatóként úgy gondolom: példát kell mutatnom, másrészt miután gyerekekkel foglalkozunk, fontos, hogy ne kapjuk el a betegséget, illetve egymást ne fertőzzük. Meglátásom szerint a felelősségvállalásnak most központi a szerepe, és a hosszú távú munkának csak akkor tudunk nekiállni, ha élünk az oltás lehetőségével. Mindemellett tiszteletben tartom azoknak is a véleményét, érzéseit, akik nem így döntenek. Az oltási körülményekről annyit tudok mondani, hogy rendkívül flottul ment, jól szervezetten, nagyon kedves egészségügyi dolgozókkal találkoztam.

Kapcsolódó cikkek