Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az ötödik parancsolat
Baader Erik 1998 óta él újra Balfon, 19 évig orgonált az evangélikus templomban, vezette a kórust. Első könyve után úgy tervezi, megírja önéletrajzi kötetét is. Fotó: Filep István

Német szóval, magyar szívvel – itthon Balfon

Az ötödik parancsolat

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Jelképesen október 23-án mutatták be Baader Erik Az ötödik parancsolat című könyvét Balfon. Az 1956-ban Svájcba emigrált, majd ’98-ban hazatért alkotó története keveréke valóságnak és fikciónak.

Baader Erik pedagógus és kórusvezető zenész több mint 40 évet élt Svájcban. 1998-ban, nyugdíjazása után hazaköltözött Balfra. Nemrégiben úgy érezte, megosztja élete emlékeit másokkal. Nem íróként, csak jó tollú visszaemlékezőként idézi fel Az ötödik parancsolat című könyvében a történelem viharaiban – 1944–1950 között megélt – gyermekkorát.

– Mind a mai napig, ha hivatalos levelet írok, németül végiggondolom, majd lefordítom magyarra – mesélte Baader Erik. – Gyermekkoromban nem tudtam magyarul, 40 évig Svájcban is németül beszéltem. Mégis úgy éreztem, szavakba tudom önteni magyarul is, ami az emlékeimben feltolult.

A könyv valós alapokon nyugvó, mégis fiktív történet, melynek főszereplői a 6–12 éves Péter és András. Emellett megjelennek a kor néprajzi–vallási–oktatási–kultúrtörténeti vonatkozásai: olvashatunk a balfiakról, szokásaikról, munkájukról, a német, majd orosz megszállásról, a holokausztról, a németek kitelepítéséről, majd a magyarok betelepüléséről, a Rákosi korszak kezdetéig tartó életről.

Baader Erik negyedikes tanítóképzősként csatlakozott az ’56-os forradalomhoz, felfegyverzett nemzetőr volt – a dobtáras géppisztolyt a balfi határőrsről kapta. – November 4-e vasárnap volt, éppen disznót vágtunk, hallgattuk a rádiót – emlékezett Baader Erik. – Egyszer csak megszakadt az adás, és Nagy Imre szavai hangzottak fel: „Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen…”. Édesanyám könyörgött, hogy meneküljek. Így kerültem Svájcba, ahol újra elvégeztem a tanítóképzőt. A Volkschule 1–9. évfolyamán minden tantárgyat taníthattam, sajnálom, hogy az 1–2. osztályosok kimaradtak, rajtuk kívül minden évfolyammal találkoztam. Nyugdíjazásom után úgy döntöttem, hazaköltözöm a szülői házba – amit dédapám épített 1889-ben –, ne kerüljön idegen kézre. 1998 óta itthon élek a svájci nyugdíjamból – sajnos a feleségemet pár hete vesztettem el, így már – egyedül. 19 évig orgonáltam a balfi evangélikus templomban, 21 éve kórust vezetek, tervezek egy önéletrajzi könyvet is. A két fiam Svájcban lakik, évente párszor hazalátogatnak, tudják, ők öröklik a több mint 130 éves házat is…

A balfi evangélikus templomban tartották múlt hétvégén Baader Erik Az ötödik parancsolat című könyvének bemutatóját. A könyvet Kassai Róbert ismertette az érdeklődőkkel. A cím a 10 parancsolat – a főszereplő gyerekek szerinti – legfontosabb törvényére utal. A könyv a soproni Cédrus könyvesboltban megvásárolható.

Kapcsolódó cikkek