Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bánfalva szíve–lelke

Igrecz Katalin önzetlenül dolgozik a településrész kultúrájáért

Bánfalva szíve–lelke

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Bánfalva értékeinek, hagyományainak megóvásáért, kulturális életének szervezéséért fáradhatatlanul tevékenykedik Igrecz Katalin.

ár nem Bánfalván nőtt fel, ide­­kerülve az évtizedek alatt a te­­lepülésrész megkerülhetetlen szereplőjévé vált Igrecz Katalin. Szerinte mindegy, ki, hová született, aki szívvel–lélekkel tud tenni egy közösségért, az előbb–utóbb odavaló lesz. Így vált ő bánfalvivá. – Megadatott nekem, hogy meglássam a problémákat, az embereket gondjaikkal, örömeikkel együtt. Nem különleges képesség ez, csak nyitott szem és szív kell hozzá.

Igrecz Katalin kezdeményezésére alakult meg a Bánfalváért Baráti Kör Kulturális Egyesület, mely a közművelődés égisze alatt a városrész értékeinek felkutatásával, megóvásával foglalkozik.

– Bánfalván szerveztünk először például Márton-napi felvonulást, mely az eltelt húsz év alatt egyre népszerűbb lett – mondta Katalin, aki harma­­dik gyermeke születése után lett könyvtáros Bán­­falván. A könyvtári irodalom is sejttette, mennyi hagyománya, em­­­­léke van a településrésznek, amit érdemes lenne feleleveníteni. – A ’90-es években kezdett megnyílni a civil szféra, a határok, és az egyesületünk jó partneri kapcsolatokat keresett. Lehetett helytörténeti és képzőművészeti ki­­­állításokat szervezni, megnyílt számunkra a karmelita kolostor, a templomainkba is bevihettük a programjainkat.


– A munkahelyem – könyvtári jelenét megelőzően – a község kultúrháza volt, egy aktív csoport működött itt: a Vö­­rös­­­ke­­reszt, közel kétszáz fővel. Fel­­kér­­tek titkárnak, cserébe pedig megkértem az asszonyo­­kat, élesszék újra a bánfalvi kórust és meséljenek az életükről. A ki­­­­­­telepítés után mintegy öt­­ven évvel bizalmat szavaztak nekem, és nyitottá váltak az em­­lékek felelevenítésére.

Igrecz Katalin jelenleg tanít és könyv­­tárpedagógus Halász utcai Pe­­tő­­fi Sándor általános iskolában.

– Ez megtiszteltetés számom­­ra! Ami most itt zajlik, az gyakorta velem együtt történik, de őszintén remélem, hogy nélkülem sem szakadnának meg az életre keltett programok, mert a fi­­atalság már itt szerzi a ta­­pasz­­ta­­latait és látja, tudja, hogy mi a dolga!


Az ajánló, Markóné Wendelin Irma

A „Hétköznapi hősöket keresünk” felhívásunkra Igrecz Katalint Markóné Wendelin Irma ajánlotta. Mint azt lapunknak kifejtette, Igrecz Katalin a Bánfalváért Baráti Kör elnökeként megállíthatatlan, ha a közösségért és a szép környezetért tenni kell. Ő szervezi a bánfalvi búcsút, s ezt mindig olyan odaadással teszi, mintha az elsőt tartanák meg. Neki is köszönhető, hogy a Várhely utcába bevezették a szennyvízcsatornát és a gázhálózatot.

Lapunk továbbra is keresi a hétköznapi hősöket. Szerkesztőségünk ugyanis fennállása óta elkötelezett a soproni emberek bemutatása mellett. Ezt a vállalásunkat a jövőben is tartjuk, sőt szélesíteni kívánjuk újabb és újabb olvasóink megismertetésével. Olyan embereket keresünk, akik szűkebb–tágabb környezetükben valamiért kiérdemelték a körülöttük élő emberek szeretetét, tiszteletét. Lehet ő egy nagymama, másokon segítő ezermester vagy segítő tanácsadó, egy közösség szervezője vagy aktív tagja. Ha ismernek ilyen embert a környezetükben, írják meg nekünk, hogy ki ő, hogy érhetjük el, és hogy miért olvasnának róla örömmel a Soproni Témában! Leveleiket a szerkesztoseg@sopronitema.hu címre várjuk!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.