Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Bánfalváért Baráti Kör
A Bánfalváért Baráti Kör, Kulturális Egyesület idén is megtartotta a hagyományos búcsút. Fotó: Soproni Téma archívum

Civil szervezetek Sopronért

Bánfalváért Baráti Kör

| Köves Andrea | Városi hírek

Rászorulók segítése, élményprogramok szervezése, hagyományőrzés – csak pár azok közül a fontos feladatok közül, amelyeket a civilek ellátnak. Sorozatunkban a soproni szervezeteket mutatjuk be.

A Bánfalváért Baráti Kör, Kulturális Egyesület 1998-tól folyamatosan végzi hagyományápoló és értékteremtő tevékenységét.

– Az egykori nagyközség, Sopronbánfalva ugyan már Sopron részévé vált 1950-ben, de velem együtt többen az itt élőkkel úgy éreztük: szükség lenne helyben szervezett értékteremtő, értékmegőrző eseményekre – kezdte Igrecz Katalin, a kör elnöke. – Fontos volt számunkra, hogy sokakhoz szóljunk vallási felekezettől, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül, ugyanakkor ápolva a különböző nemzetiségek kultúráját a keresztény gyökerekre építve.

A kör számos nagyszabású feladatot is megvalósított: kettőskeresztet állíttatott 2000-ben, összefogással rendezetté tette a Hajnal teret, emléktáblát készíttetett a templom- és iskolaépítő hajdani evangélikusok tiszteletére, felkarolta a bánfalvi templomok díszkivilágítását. Sokakat vonzó eseményekben is bővelkedik: a nagy sikerű templomos napokat, a tradicionális szeptemberi hagyományőrző hétvégét, a bánfalvi bált új programokkal is színesítette: így a barokk vasárnappal, az Ösvénytaposó elnevezésű helytörténeti sétával, koncertekkel a hegyi templomban.

A tagok figyelnek arra, hogy mindenki azokban a munkákban vehessen részt, amelyek igazán közel állnak hozzájuk, amelyet szívvel-lélekkel tudnak végezni. A kör remek közösséget alkot, amelyhez a fiatalok is örömmel csatlakoznak.

Kapcsolódó cikkek

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

Klímaverseny a szemléletformálás jegyében

2021. 11. 29.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata mintegy 18.5 millió forint támogatást nyert a KEHOP-1.2.1. „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című pályázati felhívás keretében benyújtott, „A klímatudatos Sopron városért” című projekt megvalósítására.

A várakozás fényei

A várakozás fényei

2021. 12. 01. | Huszár Judit

Már ég az első gyertya az adventi koszorún, már esténként világítanak a fények, a forralt bor illata is belengi a belvárost – megnyílt az idei adventi vásár, ezzel együtt elkezdődött az ünnepre hangolódás időszaka Sopronban.