Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bátor éli az álmait
– Nem gondoltam volna, hogy valaha lesz egy hajóm – mesélte lapunknak Bencsik Bátor Botond, aki párjával épp a Karib-térségek, valamint Közép- és Dél-Amerika felfedezésére készül

Sok ezren követik Bencsik Bátor Botond videoblogját

Bátor éli az álmait

| Köves Andrea | Városi hírek

A soproni Bencsik Bátor Botond hat éve egy hátizsákkal járja a világot, számtalan országban megfordult már, de mindenütt csak „kóstolónyi” időt maradt, mert vonzzák az újabb kalandok.

Épp a naplementében ringatózott Bátor hajója a langyos tenerifei estén, amikor telefonon utolértem. Barátnőjével, a szintén soproni Katával akkor is vitorlásuk karbantartásán, erősítésén dolgoztak, hiszen ismét egy különleges kalandra: óceánátkelésre készülnek. 

– Nem gondoltam volna, hogy valaha lesz egy hajóm, hiszen soha sem gyűjtögettem – kezdett bele a történetbe a 27 éves fiatalember. – Horvátországban ismerkedtem meg egy norvég családdal, a férfinak szimpatikus volt a nomád életmódom, először egy gitárral ajándékozott meg, aztán később meglátogattam őket Norvégiában, és segítettem felújítani a hajóját, cserébe a régi, nem használt vitorlását nekem adta.

A szárazföldi és hegyi utazások után kezdetét vehették a vízi kalandok. Bátor idén augusztusban hazatért Katával, szeretett hajóját pedig ott hagyta egy ismerősének. Pár hét után a vitorlása elhagyatottá vált. Először azt gondolta: itt az ideje, hogy értékesítse, ám amikor visszautaztak Tenerifére, a csodálatos tengeri környezet ismét rabul ejtette őket.

– Ekkor született meg az az ötlet, hogy néhány hét alatt felkészülünk életünk újabb kalandjára, elhajózunk először a Karib-térségek felé, felfedezzük Mexikót, a közép-amerikai országokat, majd Dél-Amerika felé vesszük az utunkat – folytatta Bátor. – A hajó megerősítése mellett most szerezzük be a több hónapos ételtartalékainkat, várjuk, hogy megérkezzen otthonról a jófajta hazai ellátmányt, hiszen minimum háromhetes lesz az óceánátkelés.

Sok ezren követik Bátor videoblogját, ebből is kiderül: nem okozott számára akadályt, hogy stoppolással bejárja egész Európát, lakókocsiban éljen, vagy a csillagos ég alatt aludjon, blicceljen egy óceánjárón, túléljen egy iszonyatos vihart a hajón, utcazenéljen Svájcban, amelyből egy kis tartalékot is képzett. Mindezek sorába szépen beleillik a mostani, másoknak kissé őrültnek ható terv is. „A saját határaim átlépése és új dolgok tanulása, felfedezése volt mindig is az, amiért útra keltem, és valószínű ezért kelek útra most is” – áll egyik bejegyzésében.

Kapcsolódó cikkek