Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Beilleszkedésüket segítik
Szaniszló Erzsébet nyelvtanár szerint az idő a legjobb gyógyszer: idő kell, hogy a menekültek a nyelvet megtanulják, és ahhoz is, hogy kialakuljon bennük a bizalom. Fotó: Filep István

Sopronban és környékén 150–200 ukrán menekült él

Beilleszkedésüket segítik

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Nyelvórákkal, pszichoszociális és közösségi programokkal támogatja a Sopronban és környékén élő ukrán menekülteket az Ökumenikus Segélyszervezet. Az egyéves projektben mintegy ötvenen vesznek részt.

Február 24-én múlt egy éve, hogy megkezdődött a háború Oroszország és Ukrajna között. A kilátástalan körülmények miatt számtalan ukrán állampolgár hagyta el hazáját, közülük többen Sopronban és a régióban próbálnak új életet kezdeni. – Körülbelül 150–200 fő lakik a környéken, közülük 50-en vesznek részt rendszeresen a programjainkon – tudtuk meg Demény Anitától, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központ – Sopron vezetőjétől. – Nyáron egy hathetes projekt keretében kirándulásokat, főzéseket szerveztünk nekik, és bár az elején nehéz volt elnyerni a bizalmukat, a közös borscs- és gulyásleves-készítés egyfajta áttörés volt, utána feloldódtak, és szívesen vettek részt a programjainkon.


A sikeres nyári események és a folytatódó háború láttán a segélyszervezet munkatársaiban megfogalmazódott: további támogatásra van szükség. A novemberben indult egyéves projekt keretein belül már a magyar nyelv elsajátítására is lehetősége van az érintetteknek. A kurzusok beteltek, többen vannak várólistán, a gyerekcsoportba 12-en, míg a felnőttek két csoportjába 14–14-en járnak. – Jó érzés látni, hogy egyre több szót értenek, rövid mondatokat, kifejezéseket használnak a mindennapjaikban – osztotta meg tapasztalatait Szaniszló Erzsébet nyelvtanár, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet helyi koordinátora. – Mivel 30 éves koromig Kárpátalján éltem, ismerem az ő szokásaikat is, de az óráinkba a magyar kultúrát, az ünnepeinket is beleépítem.

A nálunk élő ukrán állampolgárok egy része a háború után visszatérne hazájába, a többiek viszont már Magyarországon képzelik el a jövőjüket. – A közelmúltban óra közben egyik tanulóm a telefonját babrálta, majd elsápadt – folytatta Szaniszló Erzsébet. – Kiderült, hogy éppen akkor bombázták le a házát azon a Donyeck melletti kis településen, ahonnan származik, ahol a kislányával az udvaron játszott. Az a világ most összeomlott, nekik például már nincs hova hazamenniük.

A segélyszervezet a munkaerőpiaci, pszichológiai, jogi tanácsadáson és közösségi programokon túl a mindennapi ügyek intézésben is segíti a menekülteket.

A program az Ökumenikus Segélyszervezet és nemzetközi partnerei finanszírozásával valósul meg.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Hazaszeretet

Hazaszeretet

2023. 03. 14. | Horváth Ferenc

Még mindig vannak hamis próféták, akik azt „hirdetik”, hogy Széchenyi minden volt, Kossuth pedig semmi.