Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bemutatkoztak a katonák
A Magyar Honvédség Sopron Járás Területvédelmi Századának tagjai önvédelmi oktatást is tartottak a szombati rendezvényen. Fotó: Filep István

A múltat, a jelent és a jövőt is megismerhették az érdeklődők

Bemutatkoztak a katonák

| Elek Szilveszter | Városi hírek

Közelebb hozni a civileket a katonasághoz – ez volt a legfőbb célja annak a programnak, amelyet a Magyar Honvédség Sopron Járás Területvédelmi Százada szervezett szombaton a GYIK Rendezvényháznál.

Hatalmas gépjárművek, a filmekben látott fegyverek és felszerelések kavalkádja, valamint finom étel a gulyáságyúban – többek között ezek várták az érdeklődőket az egész napos programon. A résztvevők haditechnikai, fegyverzeti és taktikai bemutatót is láthattak. A jelen és a jövő mellett a múlt egy szelete is szórakoztatta a nagyérdeműt: a nagycenki hagyományőrzők harcoltak, a Soproni Honvéd-Hagyományőrző Egyesület képviselői, valamint a Határőr Hagyományőrzők Baráti Társaságának tagjai bemutatókat tartottak.


A rendezvényt a Sopron Járás Területvédelmi Század szervezte, melynek egyik fő feladata, hogy kapcsolatot teremtsen a lakosság és a Magyar Honvédség között. – A rendezvény résztvevői élénken érdeklődtek a honvédség iránt – emelte ki Németh Csaba tartalékos honvéd százados, a Sopron Járás Területvédelmi Század századparancsnoka. – Emellett korábbi katonák is eljöttek, akik megtudták, hogy mennyit fejlődött a honvédség.


A 2017-ben indult haderőfejlesztési program egyik alappillére volt, hogy Magyarország valamennyi járásában létrehoznak tartalékos századokat. A soproni katonák elismerten aktívak, ugyanakkor az öt eltelt év dacára sokan vannak, akik ténylegesen nincsenek tisztában azzal, hogy mit is csinál valójában a Magyar Honvédség. – Szeretnénk minél többször találkozni hasonló rendezvényeken keresztül a lakossággal, hogy bemutassuk, milyen sokrétű a katonáink tevékenysége. Ugyan sokan így gondolják, de a katona nem csak egy fegyverekkel a harctérre rohanó egyén. A Magyar Honvédség feladatainak nagy része a fegyver nélküli szolgálatból áll – emelte ki Németh Csaba.

A rendezvény megnyitóján beszédet mondott dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, aki kiemelte: számunkra hazánk békéje és biztonsága a legfontosabb.

Kapcsolódó cikkek