Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csak okosan online!
A szakemberek szerint érdemes elővigyázatosnak lenni, ha ismeretlen honlapról rendelünk, a fizetési módok közül pedig az utánvétet tartják a legbiztonságosabbnak Fotó: illusztráció

A férfiak fele interneten vesz karácsonyi ajándékot

Csak okosan online!

| Huszár Judit | Városi hírek

Bár még csak november első napjainál tartunk, már egyre több áruházban megjelennek a karácsonyi dekorációk, a polcokról ránk ömlő csokimikulásoktól pedig lassan lépni sem lehet. Akinek nincs kedve ilyenkor a boltokban tolongani, az inkább az online vásárlást választja. Persze itt sem árt az óvatosság!

A netes vásárlás kétségkívül kényelmes, ráadásul sokszor olcsóbb is, mintha boltban állnánk sorban. Karácsony előtt különösen megnő az online rendelések száma, egy tavalyi statisztika szerint a férfiak 52, a nők 48 százaléka tervezte, hogy az interneten szerzi be a karácsonyi ajándékot. Amikor egy webáruházból rendelünk, akkor a szakértők szerint először is célszerű ellenőrizni a garanciális, illetve az Általános Szerződési Feltételeket – ezeket jellemzően a lap alján szokták feltüntetni.

Biztosan sokan hallottak már az elállási jogról: a termék átvételétől számított 14 napon belül indokolás nélküli visszaküldhetjük a rendelt árut. A postaköltség ilyenkor a vásárlót terheli, az eladó pedig köteles visszaadni a termék árát. Ezt a szabályt minden webáruháznak be kell tartania, kivétel, ha az egyébként hibátlan termék egészségvédelmi vagy higiéniai okokból felbontva nem küldhető vissza (például borotva). A szakemberek szerint érdemes elővigyázatosnak lenni, ha ismeretlen honlapról rendelünk, hasznos lehet rákeresni internetes fórumokon a választott webáruházra. Az ajánlott fizetési módok közül a legbiztonságosabbnak az utánvétet tartják.

Online vásárlásnál akkor jön létre a szerződés, ha a webáruház visszaigazolást küld a vásárlónak a rendelésről és a termék részletes adatairól, beleértve az árat is. A szállítási határidőt az értékesítő cég határozza meg, de ha a termék jelentős késéssel érkezik, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indíthat megtévesztő gyakorlat miatt.

– A webáruház működtetésével kapcsolatos panaszok a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörébe tartoznak – tájékoztatott a Győr–Moson–Sopron Megyei Kormányhivatal. A panaszunkkal első körben a békéltető testülethez fordulhatunk, a fogyasztói jogviták online rendezésével kapcsolatban pedig érdemes felkeresni az Európa Önökért holnapot.

Még egy hasznos tipp: online vásárlás esetében a termék kiválasztása után érdemes képernyőfotót készíteni, amin látszik az ár, a szállítási határidő és díj is. Ez jól jöhet később, ha a tételek a vásárlási folyamat végére változnak. 

Kapcsolódó cikkek