Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csodagömbök birodalmában

Fontos a folyamatos megújulás, az új utak keresése és a tradíciók

Csodagömbök birodalmában

| Köves Andrea | Városi hírek

A karácsonyt ma már el sem tudnánk képzelni a fenyőfát díszítő, csillogó gömbök nélkül. Jánostelepen működik a nemzetközileg is ismert és elismert Pannonia Dekor Kft., ahol már 25 éve készülnek a csodák.

Igazi mesebirodalom tárul a szemünk elé, amikor belépünk a jánostelepi karácsonyfadísz-üzletbe, azaz a Christmas Village-be. Klasszikus rénszarvasos, havas tájjal ékesített óriás gömbök mellett a szivárvány ezer színében pompázó gömböcskék, mesefigurás díszek, személyre szabott függők fogadják a betérőket. A világszerte – így Amerikából és számos európai országból is – keresett díszek a varázsüzlet mögött elhelyezkedő gyárból kerülnek a polcokra. Itt húszan dolgoznak. A gyár története is szívet melengető…

 – Férjem nagypapája, Jozef Wratschko akkor alapította meg Grazban a céget, amikor hazatért a második világháborús fogságából. Valószínűleg saját maga sem gondolt arra, hogy milyen virágzó üzletet hagy maga után – avatott be a részletekbe Wratschko Zsófia, aki a férjével, Norbert Wratschkóval együtt irányítja az üzemet. – A családi vállalkozás 1947-es alapítása óta már a harmadik generáció dolgozik azon, hogy mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő, kézzel készített, tündöklő üvegdíszeket. Az 1997-es nyugati határnyitás után költözött cégünk Sopronba, ahol igazi otthonra találtunk.


Mint Zsófia mesélte: a gömbök egész évben adnak feladatot, a decemberi élénk időszak után a január és a február az újabb és újabb minták tervezésével telik. A folyamatos megújulás, új utak keresése mellett a tradíciók megőrzése is nagyon fontos a cég számára, a klasszikus gömbök mintáit még a nagymama rajzolta egykoron. A család öt gyermekével együtt nagyon várja már az ünnepeket, a karácsony a legszebb időszak számukra, fenyőfájukat a féltve őrzött, emlékekkel teli üveggömbök díszítik majd idén is. Gyermekeik inspirálták abban Wratschkóékat, hogy idén is vendégül látták az igazi lappföldi Mikulást sok-sok gyerek nagy-nagy örömére.


Már felnövekvőben van a negyedik generáció, minden remény megvan arra, hogy a jövőben ők folytatják a családi vállalkozást.

Díszgömbökkel segítenek: Névre szóló gömbökkel öltöztették fel a Soproni Széchenyi István Gimnázium karácsonyfáját. A fenyőt a szülői munkaközösség állíttatta a Liszt-központ teraszán, és múlt csütörtökön el is kezdték feldíszíteni. Az iskola titkárságán kapható üveggömböket akasztották a fenyőre – ezek bevételét pedig az intézmény kültéri kosárlabdapályájának felújítására fordítják. Az ünnepélyes faállításon köszöntőt mondott dr. Farkas Ciprián polgármester, Farkas Gábor, a gimnázium igazgatója, valamint a szülői munkaközösség tagjai. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Tájékoztatás a vásárlók érdekében

2024. 03. 06.

Pénteken kezdődött a csökkentett kiszerelésekre vonatkozó, kötelező tájékoztatás a boltokban – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (N...