Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csukott szemmel

Jegyzet

Csukott szemmel

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Ahogyan várható volt, nem történt csoda az önkormányzati választáson. Dr. Farkas Ciprián regnáló polgármester nagy fölénnyel nyert, s a Fidesz–KDNP jelöltjei győztek az egyéni körzetekben is.

A közgyűlés tehát megőrizte egységét. A kompenzációs listáról öten kerültek az önkormányzatba.

Az eredmény csak azoknak lehet csalódás, akik nem vették észre (tudatosan vagy ismeretek hiányában), hogy mit és miért tett a városvezetés, amely ismét bizalmat kapott a következő négy és fél évre. A különböző ellenzéki pártok jelöltjei lehet, hogy becsukták a szemüket, s egy általuk teremtett világba képzelték magukat, ahol csupa rossz dolog történt, és ahol a várost arra alkalmatlanok vezették. Ebből azt a téves következtetést vonták le, hogy ők bizony jobbak lennének, és ezt próbálták elhitetni a választókkal. Hát, nem sikerült. S nem azért, mert a média így akarta, hanem mert valóban korszakos fejlődés szemtanúi lehettünk az elmúlt években. Ezen persze lehet fanyalogni, kifogásokat keresni, hogy melyik beruházás miért nem jó, vagy miképp lehetett volna jobbá tenni, de az embereket végül is nem lehetett becsapni. Mint ahogy hatástalanok voltak a médiáról (köztük a szerkesztőségünkről) terjesztett hazug vádak is. Tanulság, az olvasókat sem lehet becsapni. És még valami, ami nagyon fontos. Demokrácia nincs ellenzék nélkül, de egyáltalán nem mindegy, hogy kik és hogyan képviselik azokat a tisztességes választópolgárokat, akik másképp képzelik el világunkat.

A június 9-i választások tehát ismét megteremtették a lehetőségét, hogy folytatódjon a nyugodt építkezés. A tervek valóra váltása az új önkormányzat és városvezetés lehetősége és felelőssége.

A múlt vasárnap európai parlamenti választásokon is részt vehettünk. Ezt is nagy várakozások előzték meg. Az ellenzék abban reménykedett, hogy a Fidesz–KDNP jelentősen meggyengül, a választók pedig abban, hogy átrendeződik a baloldal. Nos, ami az előbbit illeti, nyilván nagy csalódás számukra, hogy a kormányzópárt őrzi magabiztos előnyét. Pedig Dobrev Klára már előrehozott parlamenti választásokat vizionált, a Tisza Párt alelnöke pedig a Fidesz végéről álmodott. Tévedtek. Nagyon. Nyilván keserű volt az ébredés, különösen a DK-sok számára, hiszen összetákolt pártszövetségük jelentősen meggyengült, s a Tisza Párt mögé szorult.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek