Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Dobókockával „írjuk” a történetet
A Karavánkísérők című játékkönyv egy pályázatra készült, ez Barnabás első, nyomtatásban megjelent műve. Fotó: Filep István

Manninger Barnabás első kalandjátékkönyve a közelmúltban jelent meg

Dobókockával „írjuk” a történetet

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Klasszikus társaikhoz képest bizonyára kisebb a játékkönyveket ismerők tábora. Még kisebb azoké, akiknek műve nyomtatásban megjelent. A soproni Manninger Barnabás köztük van.

– A ’80-as évek vége felé, 10–12 évesen ismerkedtem meg a játékkönyv műfajával – mesélte Manninger Barnabás közlekedésmérnök, a Karavánkísérők című kalandjátékkönyv írója. – A játékkönyv egyszemélyes társasjáték. Cselekménye nem lineárisan halad előre, az olvasó döntései aktívan befolyásolják a végkimenetelét, befejezése így akár 4–5 féle is lehet. Itt számít az is, hogy milyen csapatot építünk fel, kiket választunk magunk mellé társaknak.

A játékkönyv egyfajta szerepjáték, melyet előre-hátra lapozgatva kell olvasni. Ehhez az instrukciókat a könyv írója adja, de akár egy dobókocka is eldöntheti, merre tovább a történetben. Az egymás után szereplő fejezetek nem sorrendben következnek azért, hogy ne vagy csak nehezen lehessen előre megfejteni a cselekményt. Hazánkban az angol eredetű Kaland–Játék–Kockázat sorozat örvendett nagy népszerűségnek a ’90-es években.

– Másfél éve mintegy gyerekkori nosztalgiaként kezdtem el olvasni a Vindgardia hősei című kalandjáték-sorozat első kötetét – folytatta Barnabás. – A könyv végén ott állt egy pályázati felhívás, miszerint a történetmesélést szabadon lehet folytatni, és én azon kaptam magam, hogy írom… Két és fél hónapon át éjjelente dolgoztam rajta, amikor elcsendesedett a ház.

A pályamű olyannyira elnyerte a sorozat megálmodójának, Szlobodnik Gábornak a tetszését, hogy a Vindgardia hőseinek második kiadványa lehetett. Ezzel Barnabás bekerült a hazai játékkönyvírók kicsiny, tíz fő alatti táborába, a jelenlegi pályázókkal pedig a saját kötetének folytatásán ötletel. Mindennapjainak két gyermeke által is részei a játékkönyvek: az esti mesélésekkor is azok világába nyúl vissza. Hagyja, hogy az éppen aktuális problémájukról szóló történetben Nimród és Milán irányítsanak, a mesék címét meghatározzák, így írják apa és fiai a saját meséjüket is. 

Kapcsolódó cikkek