Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Don 80 – túrával is emlékeztek
A teljesítménytúrán 250-en vettek részt, az egyes állomásokon hagyományőrzők fogadták az érkezőket. Fotó: Filep István

„Kürtszóval fogadtuk őket, ahol már csüggedt a lélek”

Don 80 – túrával is emlékeztek

| Munkatársunktól | Városi hírek

Több mint háromszázan vettek részt a doni áttörés 8️0. évfordulójára szervezett programokon szombaton Sopronban.

A 2. magyar hadsereg katonái hősies helytállást tanúsítottak 80 évvel ezelőtt a Don-kanyarban. Róluk emlékeztek meg a Deák téri II. világháborús emlékműnél, amely a 35 kilométeres Matasz Don-80 soproni teljesítménytúra kezdőállomása is volt.

– A magyar nép történelme a megmaradásért folytatott harc – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián polgármester, akinek nagyapja is megjárta a Don-kanyart. – Oroszországgal háborúzni nekünk, magyaroknak sosem volt kifizetődő, ma sem az. A békére van szükségünk.

Az áttörés eseményeit dr. ifj. Sarkady Sándor helytörténész idézte fel.


A beszédek után dr. Farkas Ciprián, Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Simon István alpolgármester, valamint több önkormányzati képviselő, városi szervezetek képviselői és civilek is elhelyezték az emlékezés virágait és gyertyáit. A takarodó elfújása után kezdődött a 35 kilométeres teljesítménytúra, amelynek első állomása a bánfalvi Hősi temető volt, majd a Károly-magaslat lábánál található Trianoni emlékpark felé vették az irányt a résztvevők. A végállomást Sopronkövesden alakították ki.

– A teljesítménytúrán 250-en vettek részt, az egyes állomásokon hagyományőrzők (köztük olasz egyenruhások) fogadták az érkezőket – mondta dr. Pozsgay Péter, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Győr–Moson–Sopron vármegyei szervezetének elnöke. – Pozitívak a visszajelzések, sokan említették, hogy megfelelő helyen voltak a frissítőállomások, kürtszóval fogadtuk őket, ahol már csüggedt a lélek. Jövőre is folytatjuk a kezdeményezést. 


A Hadijátszók is emlékeztek: 25 kilométeres emléktúrát tartott a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör is szombaton. A társaság 10 éve szervez megemlékezést a doni katasztrófa emlékére. Idén Fertőbozról indultak, ahonnan Hidegség és Hegykő érintésével Fertődig túráztak szekérrel és lovakkal, korhű ruházatban.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek