Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
E-roller: kerékpár vagy segédmotor?
Fotóillusztráció: Soproni Téma-archívum

E-roller: kerékpár vagy segédmotor?

| Városi hírek

Ezekben a napokban – különösen az óvodák és az iskolák környékén – megnőtt a forgalom. Sok szülő viszi autóval suliba a gyermekét. Új közlekedési forma is közkedvelt lett.

Egyre többen használnak e-rollert, de sokan nem tudják, hogy milyen szabályok vonatkoznak az ilyen, elektromos meghajtású járművek használatára. A Soproni Téma érdeklődésére a vármegyei rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az elektromos rollernek elnevezett közlekedési jármű a közlekedési szabályokat tartalmazó egyik jogszabályban sem fogalmazódik meg, így az elektromos roller elnevezésű közlekedési eszközök műszaki jellemzői nem egyértelműek. Az, hogy egy ilyen jármű melyik kategóriának minősül, az kizárólag a KRESZ meghatározásai alapján kell és lehet megítélni.

– A jelenleg hatályos KRESZ nem ismer elektromos járműkategóriát, ezért ezeket az eszközöket bizonyos műszaki jellemzőik alapján kell a KRESZ-ben nevesített járműkategóriák valamelyikébe besorolni. Ezek jellemzően segédmotoros kerékpár kategóriába soroltathatók, de egyesek akár motorkerékpárnak is minősülhetnek – írta a vármegyei rendőr-főkapitányság.

Hogy melyik jármű minősül segédmotoros kerékpárnak vagy motorkerékpárnak, azt a jelenleg hatályos KRESZ dönti el, és nem valamiféle szubjektív megítélés.

Kerékpár

A kerékpár olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 watt teljesítményű motor segíti. A kerékpáron azt nem hajtó személy is szállítható alkalmas ülésen. Fontos megjegyezni, hogy járdán tilos kerékpározni. Kivétel ez alól a 12. évnél fiatalabb gyerek, mivel főútvonalon még nem kerékpározhat, így a párhuzamos járdán haladhat, legfeljebb 10 km/óra sebességgel. Lakott területen csak akkor szabad a járdán kerékpározni (legfeljebb 10 km/órával), ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan (például földút). A hivatalos értelmezés szerint az, hogy az úttesten nagy a járműforgalom, vagy tábla tiltja az úttesten a kerékpáros közlekedést, még nem jelenti, hogy szabadna a járdán tekerni. Tudni kell még, hogy kijelölt gyalogos átkelőhelyen – amennyiben nincs kerékpáros átvezetés felfestve – csak kerékpárról leszállva, azt tolva lehet átkelni.

Segédmotoros kerékpár

Abban az esetben, ha az elektromos vagy robbanómotoros kerékpár erőművének teljesítménye nagyobb 300 wattnál, illetve ha az említett erőmű emberi hajtás nélkül is képes tovább haladni, az már segédmotoros kerékpárnak minősül. Ebben az esetben szükséges a jogosítvány, kötelező a bukósisak használata, és a kötelező felelősségbiztosítás megkötése is elengedhetetlen.

A vármegyei-főkapitányság szerint tehát jelenleg az e-rollerek jellemzően segédmotoros kerékpár kategóriának feleltethetőek meg, és ennek megfelelően kell használni őket. Különböző információk alapján azonban nyílt titok, hogy készül a KRESZ módosítása, amelyben már egyértelműsítik a különböző elektromos járművek sajátosságait, és hogy melyik, milyen közlekedési eszköznek minősül. Addig is érdemes mindenkinek a saját e-rollerének a teljesítménye alapján használni járművét, mert a KRESZ nem megengedő.

– Sopronba a tavasszal telepítettek 250, később pedig még 50 e-rollert. Ezek 250 wattra vannak korlátozva – tájékoztatta lapunkat Irmai Krisztián, a szolgáltató cég operatív menedzsere.

Roller az Ikva mederben és a tóban...: Megtudtuk, a bérelhető e-rollereket a kölcsönzők az esetek 95 százalékában rendeltetésüknek megfelelően használják Sopronban. A begyűjtések során azonban találkoztak kirívó esetekkel is a logisztikát végző GYSEV Zrt. munkatársai. – Halásztunk már ki rollert az Ikva medréből vagy a jereváni Ibolya-tóból is. Ilyen esetekben a tulajdonos kezdeményezhet büntetőeljárást a kölcsönzők ellen – tudtuk meg Rázó László sajtószóvivőtől.

Kapcsolódó cikkek

A természet energiáival

A természet energiáival

2023. 09. 13. | Huszár Judit

1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége, melynek emléket állítva 1995 óta minden évben ezen a napon ünnepli a szakma a fizi...