Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Édes hazánk, Isten veled!
Sopron város nevében Barcza Attila és dr. Farkas Ciprián helyezte el a virágokat a Templom utcai kitelepítési emlékműnél. Fotó: Filep István

Koszorúzás a németek kitelepítésének emlékművénél

Édes hazánk, Isten veled!

| Városi hírek

76 évvel ezelőtt mintegy 8000 németet telepítettek ki Sopronból. Ennek apropóján tartottak megemlékezést vasárnap az evangélikus templom mellett, a kitelepítési emlékműnél.

– Ez az időszak Magyarország és Sopron történelmében is sötét fejezet – hangsúlyozta beszédében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. – Méltatlan, embertelen, szörnyűséges és soha nem feledhető. És tegyük hozzá: mindörökké emlékezetes, egyben tanulságos is a jövő számára.


Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere elismerte mindazok alázatát, hűségét, kitartását, akik mindmáig őrzik Sopronban és környékén a német hagyományokat. Leszögezte: a város önkormányzata a jövőben is támogatni fogja őket.


Az eseményen Krisch Magdolna, a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet. Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke szintén arról beszélt, hogy a múlt történéseinek megismerése elengedhetetlen a jövő szempontjából.


A rendezvény végén megkoszorúzták az 1946-os kitelepítettek emlékművét. 

Kapcsolódó cikkek