Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Egy nap az egészségért
A patikanapon (az Arany Kígyó Gyógyszertár udvarán) többfajta szűrővizsgálatot is végeztek Fotó: Griechisch Tamás

Emléktáblát avattak Liszt Ferenc keresztszüleinek

Egy nap az egészségért

| Huszár Judit | Városi hírek

Több mint 200 ember – ennyien vettek részt a XVI. Országos Patika Nap alkalmából rendezett szűrővizsgálatokon Sopronban. Az Arany Kígyó Gyógyszertár a kezdetektől fogva csatlakozott a programhoz.

Színes lábnyomok vezettek a Magyar utcában a patika udvarába – múlt szerdán rendezték meg itt a hagyományos patikanapot. Reggeltől kora délutánig részt vehettek például a vérnyomásmérésen, BMI-testtömegindex-számításon, összkoleszterinszint-mérésen, vércukorszint-meghatározáson, haskörfogat-mérésen, PSA-szint-megállapításon a résztvevők. – Van egy „törzsközönségünk”, akik minden évben eljönnek a patikanapra – mondta lapunknak dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz, az Arany Kígyó Gyógyszertár vezetője. – Emiatt csökken azoknak a száma, akiket kiszűrünk extrém magas értékekkel, tehát a program eredményes. Ugyanakkor ma is több embert át kellett kísérnem a háziorvosi rendelőbe, mert annyira magas volt a vérnyomásuk.

A patikanap célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmódra, a betegségek megelőzésére. Többen az itteni szűrések után mentek el a háziorvosukhoz, és kezdődött el a kezelésük.

Az egészségügyi programot minden évben kiegészíti kulturális műsor is – idén a patikanap előtt egy héttel tartották meg a jótékonysági koncertet a gyógyszertár mediterrán kertjében. A rendezvény részeként felavatták a patika falán a Liszt Ferenc keresztszüleinek, Zambothy Ferencnek és Szalai Juliannának emléket állító táblát, ugyanis ők ebben az épületben laktak. A tábla avatásán jelen volt dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere is, aki hangsúlyozta: Sopron nagy tisztelettel őrzi Liszt Ferenc emlékét. A koncerten a Kőszegi Vonósok léptek fel, műsorra kerültek Liszt, Mozart, illetve Kárpáti Sándor művei. A jótékonysági esemény bevételét (több mint 200 ezer forintot) a Patikamúzeum támogatására fordítják.

Kapcsolódó cikkek